Cepumi “Sēnītes” – mutē kūstošs, skaists našķis ar bērnības garšu

Šiem cepumiem piemīt īsta nostalģijas garša. Atceros, ka 90. gados mamma bieži tos cepa nedēļas nogalēs: veikalā pirktos saldumus nevajadzēja, jo “sēnītes” no šķīvja pazuda ātrāk nekā paspēja atdzist.

Cepumiņi bija ne tikai gardi, bet arī vizuāli skaisti – cepurītes klātas ar šokolādes glazūru, bet kātiņi – ar baltu glazūru un magoņu sēklām.

Pagatavošana gan nav pārāk ātra, bet tici man, rezultāts ir tā vērts!

Sastāvdaļas (18 cepumiem):

Sastāvdaļas mīklai:

50 grami sviesta;

100 grami cukura;

20 grami olu (apmēram puse);

50 grami skābā krējuma;

1/3 tējkarotes cepamā pulvera;

Naža gals sodas;

Vanilīns pēc garšas;

217 grami miltu.

Sastāvdaļas baltajai glazūrai:

1 olas baltums;

57 grami pūdercukura.

Sastāvdaļas šokolādes glazūrai:

100 grami šokolādes (piena vai tumšās – pēc izvēles)

Dekorēšanai:

10 grami magoņu sēklu;

5 grami kakao.

Pagatavošana:

Samīcām mīkstu mīklu, sadalām 2 daļās, ietinam plēvē un liekam ledusskapī uz 30 minūtēm.

Uzkarsējam cepeškrāsni līdz 180°C.

No vienas mīklas daļas izveidojam 18 konusus – tie ir sēņu kātiņi. Novietojam tos uz pergamenta papīra un ievietojam sasalšanai saldētavā.

No otrās daļas izrullējam 18 bumbiņas, nedaudz saplacinām – tās ir sēņu cepurītes.

Cepam cepurītes 12–13 minūtes, līdz tās ir viegli brūnas.

Kātiņus cepam uzreiz pēc izņemšanas no saldētavas.

Cepumu veidošana un dekorēšana:

Atdzesējam cepurītes. Katrā cepurītē uzmanīgi izveidojam iedobi kātiņam.

Saputojam olas baltumu ar pūdercukuru, līdz izveidojas putas. Iepilinām nedaudz glazūras iedobē un ievietojam kātiņu. Atstājam atdzist.

Iemērcam kātiņu un cepurītes apakšējo daļu baltajā glazūrā vai pilnībā iegremdējam cepurīti izkausētā šokolādē.

Kātiņa apakšējo daļu apviļājam magoņu sēklās.

Ļaujam glazūrai nožūt.

Iemērcam cepurītes šokolādē, novietojam tās sāniski uz cepamā papīra, liekam saldētavā un turam līdz tās pilnībā sacietē.

Pēc vēlēšanās apkaisām ar kakao.

Šie nav cepumi “uz ātru roku”. Svarīga ir gan pacietība, gan gatavošanas prieks. Bet, kad celsi galdā šīs miniatūrās “sēnītes” – maigas, aromātiskas, kā no pasakas – sapratīsi: tas bija tā vērts!

Ja tevi ieinteresēja šī recepte, atzīmē rakstu ar “patīk” un dalies sociālajos tīklos. Būsim gandarīti arī par taviem komentāriem!