Cik viena un tā pati prece maksā Vācijā un Latvijā – rezultāti ir vairāk nekā nesaprotami

Savdabīga situācija novērota Vācijā, kur Latvijā populārai precei cena būtiski atšķiras. Un ne tikai mazliet, bet tik ļoti, ka tas rada lielu neizpratni. 

Protams, kāds teiks, ka Vācija, būdama viena no lielākajām Eiropas ekonomikām, bieži piedāvā plašāku pārtikas produktu klāstu, importējot tos no dažādām valstīm.

Turklāt Vācijā ir intensīvāka tirgus konkurence un lielāks patēriņš, kas bieži vien var izraisīt konkurenci un pārtikas produktu cenu samazināšanos dažādos veikalos. Dažādās valstīs ir atšķirīgi pievienotās vērtības nodokļi (PVN) un importa nodevas, kas ietekmē preces galējo cenu. Augstāki nodokļi un nodevas palielina preces cenu.

Tāpat piegādes un loģistikas izmaksas var būtiski atšķirties atkarībā no valsts ģeogrāfiskās atrašanās vietas, infrastruktūras un piekļuves tirdzniecības ceļiem. Preces, kas tiek importētas lielos attālumos vai sarežģītos apstākļos, var būt dārgākas. Latvijā, kur ekonomika ir mazāka un ar mazāku patēriņu, cenas parasti var būt augstākas, jo ir mazāk tirgus dalībnieku un ierobežotāks produktu klāsts, it īpaši attiecībā uz eksotiskiem vai retākiem produktiem, kas var tikt importēti ar augstākiem izmaksu faktoriem.

Turklāt, nodokļu likmes, piegādes izmaksas un citi faktori var ietekmēt cenas pārtikai gan Vācijā, gan Latvijā. Dažkārt patērētāji izvēlas iepirkties citā valstī, jo tur var būt pieejami lētāki vai plašāki produkti.

Šie faktori kopā veido kompleksu sistēmu, kas nosaka preces galējo cenu katrā valstī, un tāpēc vienas un tās pašas preces cena var ievērojami atšķirties dažādās vietās. Bet tāpat tas neizskaidro šo dīvainību, kuru aprakstīsim tālāk. 

 

 

Galvenais, kas jāatzīmē, ir tas, ka cenu atšķirības starp šīm valstīm var būt daudzpusīgas un atkarīgas no dažādiem faktoriem, ne tikai valsts ekonomikas lieluma vai produktu pieejamības ziņā, bet arī no patēriņa paradumiem, valūtas kursiem un tirgus konkurētspējas līmeņa.

Tomēr šoreiz runa ir par Latvijā ražoto preci kura ir Vācu veikalā… Noskaidrosim kāda ir cenu atšķirība?

 

 

Būdami ārzemēs, daudzi no mums neizbēgami veic iepirkšanos vai vismaz apmeklē kādu veikalu. Reizēm mēs nejauši sastopamies ar Latvijas ražotām precēm…

“Cena “Selgas” cepumiem Vācijā (Reinzeme-Pfalca) 0,59 EUR. Atlaides nav.

Cena LV bez atlaides ir 1,19 EUR (Barboras veikalā).

DIVAS REIZES DĀRGĀK KĀ VĀCIJĀ!!!” izbrīnīts ir Ēriks, daloties ar saviem novērjumiem “Facebook”.

Jāpiebilst, ka cenas, kas norādītas ierakstā, ir fiksētas Decembra sākumā.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment