“Covid-19” izplatības mazināšana Latvijā: noteikti vēl stingrāki ierobežojumi

Pieaugot ar jauno koronavīrusu inficēto skaitam Eiropā, tajā skaitā mūsu valstī, Latvijas valdība sestdien pieņēma vēl stingrākus ierobežojošus pasākumus, nekā bija noteikusi divas dienas iepriekš, 12. martā.

Krīzes vadības padomes un valdības kopsēdē nolemts, ka no 17. marta uz ārkārtas situācijas laiku līdz 14. aprīlim “Covid-19” izplatības mazināšanai tiek apturēti visi starptautiskie avio, dzelzceļa, jūras un autobusu pasažieru pārvadājumi, kā arī tiks slēgta valsts ārējā robeža.

Tas nozīmē, ka pasažieru lidojumi no un uz Rīgas lidostu tiks pārtraukti. Latvijas nacionālā lidsabiedrība “Air Baltic” paziņojusi, ka visi lidojumi no 17. marta līdz 14. aprīlim tiks apturēti, ieskaitot lidojumus no Igaunijas un Lietuvas. Nekursēs arī pasažieru prāmis no Rīgas uz Stokholmu. Slēgs arī robežpāreju ar Eiropas Savienības ārējo robežu – Baltkrieviju un Krieviju.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs paziņojis, ka ar Igauniju un Lietuvu robeža netikšot slēgta, bet regulārā autobusu satiksme gan būs atcelta. Šie striktie ierobežojumi neskars kravu pārvadājumus.

 

Neorganizēti var pulcēties līdz 50 cilvēku

Atbildīgā Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija svētdien no rīta atbalstīja valdības lēmumus. Šis jautājums vēl jāskata Saeimas plenārsēdē, kas, visticamāk, notiks šodien. Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece skaidro, ka Ministru kabineta rīkojumi saistībā ar ārkārtējo situāciju stājas spēkā nekavējoties, Saeima tikai vēlreiz apstiprina šos lēmumus.

Sestdien arī pieņemts lēmums noteikt, ka valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas periodā sporta, izklaides, kultūras un citas atpūtas vietas darbu beidz līdz plkst. 23.

Tāpat neatkarīgi no to apmeklētāju skaita ir aizliegti visi sabiedrībai publiski pieejami svētku, piemiņas, izklaides, kultūras, sporta, atpūtas pasākumi, kas tostarp notiek naktsklubos un diskotēkās, kā arī aizliegtas sapulces, gājieni, piketi un reliģiskās darbības veikšanas pulcējoties.

Valdība lēma ierobežot neorganizētu pulcēšanos kultūras, izklaides, atpūtas, sporta un reliģisko norišu vietās līdz vairāk nekā 50 cilvēkiem vienlaikus. Saeimas komisijas sēdē Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis deputātiem skaidrojis, ka iestāde vadības līmenī ir izstrādājusi vairākus rīcības modeļus. Viņa ieskatā, sestdien pieņemtais regulējums ir nepilnīgs, proti, tajā ir “caurumi”, ziņo LETA.

Kā piemēru viņš minēja lēmumprojekta punktu, kurā noteikts, ka izklaides vietām jātiek aizvērtām līdz plkst. 23, taču šajā projektā nav minēts, cikos tās var tikt atvērtas, tādēļ var rasties situācija, kad, piemēram kāda spēļu zāle plkst. 23 aizver savas durvis ciet, taču plkst. 24 atkal tās atver. Viņš arī atzīmēja, ka nepieciešams lēmumā atrunāt profesionālo sportistu treniņu iespējas, ņemot vērā, ka parastās sporta zāles vairs nevar pieņemt apmeklētājus.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss noteic, ka par ārkārtējās situācijas vai izņēmuma stāvokļa laikā noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu var piemērot naudas sodu līdz 350 eiro. Policija atgādina, ka gadījumos, ja nepieciešama tūlītēja policijas palīdzība vai informācija saistībā ar policijas kompetencē esošiem jautājumiem, iedzīvotājiem jāzvana 110.

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment