CSDD informēja, ka 2025. gadā autovadītājiem būs jāsagatavojas izmaiņām, kas jau ir pieņemtas mūsu kaimiņvalstīs

Igaunijā digitālas datu bāzes tika ieviestas 2000. gadu sākumā, un rezultātā tehniskās apskates uzlīmes tika aizstātas ar sertifikātiem. Igaunijas Autoceļu pārvalde norādīja, ka pēc tehniskās apskates darbinieks manuāli atzīmē sertifikātā, ka transportlīdzeklis ir veicis nepieciešamo apkopi.

Šis pasākums ir svarīgs, lai, pārkāpjot robežu un iebraucot citā valstī, tās policija varētu viegli identificēt, ka transportlīdzeklis ir izgājis nepieciešamo tehnisko apskati.

Igaunijā pašreizējā sistēmā tehniskās apskates atzīmes uz reģistrācijas sertifikāta nav nepieciešamas, jo Igaunijas policija var piekļūt datiem no sistēmas, kas saistīta ar satiksmes reģistru un glabā visu digitalizēto informāciju.

 

Tomēr, kā norāda Igaunijas Autoceļu pārvaldes transportlīdzekļu tehniskās daļas vadītājs Jurgo Vahtra, ja kāds dodas ārpus Igaunijas robežām, šāda atzīme var būt nepieciešama.

Latvijā CSDD pārstāvis norādīja, ka tehniskās apskates uzlīmēm ir savas priekšrocības. Iepriekš uzlīmes ir palīdzējušas atklāt krāpniekus, kuri nesamaksāja par degvielu benzīntankā un izmantoja viltotas numura zīmes. Autožurnālists Pauls Timrots piebilda, ka uzlīmē norādītā informācija var palīdzēt identificēt automobiļa īpašnieku.

Apmēram pusē Eiropas Savienības dalībvalstu, tostarp Austrijā, Vācijā, Francijā un Latvijā, pēc transportlīdzekļu tehniskās apskates tiek pielīmētas uzlīmes. Pretstatā tam, citas valstis, ieskaitot kaimiņvalstis, izsniedz sertifikātus vai izmanto abus risinājumus.

Papildināts:

 

Satiksmes ministrija (SM) informēja sabiedriskos mēdijus, ka, īstenojot resursu efektīvas izmantošanas principus, CSL grozījumi paredz atteikšanos no vizuālās informācijas uzlīmes (tehniskās apskates uzlīmes), kas apliecina transportlīdzekļa derīguma termiņu, lai piedalītos ceļu satiksmē attiecībā uz automobiļiem, motocikliem, piekabēm un militārajiem transportlīdzekļiem.

Turpmāk faktu par to, ka konkrētajam transportlīdzeklim ir veikta valsts tehniskā apskate un tā ir saņēmusi atļauju dalībai ceļu satiksmē, apliecinās ieraksts reģistrā, kā arī personai tiks izsniegts protokols, kas apstiprina tehniskās apskates novērtējumu.

SM arī norāda, ka katra persona, izmantojot Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) piedāvātos e-pakalpojumus, bez maksas varēs pārliecināties par to, vai transportlīdzeklim ir veikta valsts tehniskā apskate un kāds ir tās derīguma termiņš.

Zirnekļi mājoklī neparādās tāpat vien – atklāts patiesais iemesls

Turklāt CSL ir veiktas vairākas izmaiņas, kas nosaka stingrākas prasības un atbildību transportlīdzekļu vadītājiem, lai uzlabotu satiksmes drošību un samazinātu negadījumu risku.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment