Dabas pētnieks un laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs ir prognozējis, kad Latvijā sagaidīsim pirmo sniegu

Kopš septembra sākuma Latvijā pārspēti 79 karstuma rekordi, padarot šo mēnesi par visbagātāko temperatūras rekordu ziņā šogad. No gada sākuma kopumā krituši 280 siltuma rekordi, bet aukstuma rekordi laboti tikai septiņas reizes.

Pagājušā gada septembris, kas kļuva par siltāko rudens mēnesi Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē, uzstādīja 110 siltuma rekordus, bet 2023. gadā kopumā pārspēti 280 siltuma un 55 aukstuma rekordi.

Arī ārzemju sinoptiķi prognozē mainīgus laikapstākļus līdz 2024. gada beigām, lai gan septembrī tas pārsvarā atbilst klimata normai. Rudens otrajā pusē temperatūra sāks pakāpeniski pazemināties.

Iespējams sals un sniegs, īpaši Austrumeiropas ziemeļu rajonos. Vairāk nokrišņu gaidāms oktobrī un novembrī, tāpēc sagatavojieties aukstākam, mitrākam laikam.

Austrumeiropa atrodas uz divu “pretestību” robežas, kad pūš silts vējš no dienvidiem un auksts no ziemeļiem. Tāpēc daudzviet s reģionā viļņu frontes pārmaiņus pazeminās un paaugstina temperatūru.

“Kādā brīdī, kad temperatūra nokrītas pietiekami zemu, naktī var uzsnigt sniegs,” pastāstīja ārzemju meteorologs Iļjins.

Lasi vēl: 5 zvaigžņu zīmes, kuru pārstāvji šoruden iekulsies nepatikšanās. Ko darīt, lai tās radītu iespējami mazāku kaitējumu

Līdz septembra beigām nav jābaidās no pirmā sniega, apliecināja eksperts. Savās prognozēs eksperti paļaujas uz sinoptisko situāciju Austrumeiropā.

“Oktobra sākumā būs auksts. Šajā periodā temperatūra dienā pazemināsies līdz 2-7 grādiem. Šajā gadījumā slapjš sniegs var sajaukties ar nokrišņiem lietus veidā,” skaidroja meteorologs.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment