Dabas vērotājs Vilis Bukšs sniedz pirmās prognozes par to, kad Latvijā sagaidīsim pirmo sniegu

Septembris tiek prognozēts aptuveni par 3,5 grādiem siltāks nekā 1991.–2020. gada vidējais rādītājs. Arī pagājušajā gadā rudens pirmais mēnesis bija 3,5 grādus siltāks nekā ierasts, un ar vidējo temperatūru 15,8 grādi, tas kļuva par siltāko septembri Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē.

Turpmākie rudens un ziemas mēneši tiek prognozēti vienu līdz divus grādus siltāki par normu. Pēc salīdzinoši sausā septembra nokrišņu daudzums pieaugs, īpaši piekrastes rajonos, kur siltais jūras ūdens palielinās spēcīgu lietavu iespējamību.

Pašreizējo sauso un vasarīgi silto laiku nosaka liels anticiklons, kas atrodas Krievijā. Prognozes rāda, ka turpmākajos mēnešos laikapstākļus galvenokārt ietekmēs Atlantijas cikloni, kas atnesīs siltu un mitru gaisu no okeāna uz Ziemeļeiropu.

Meteorologi atgādina, ka ilgtermiņa prognozes joprojām ir ar zemu ticamību. Prognozēs tiek aplūkota vidējā mēneša vai sezonas temperatūra, jo nav iespējams precīzi paredzēt atsevišķus aukstuma vai siltuma viļņus tik tālu uz priekšu.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem šogad tikai janvāris bijis vēsāks nekā ierasts, bet pārējo mēnešu vidējā gaisa temperatūra pārsniegusi normu.

Lasi vēl: Dienas, kurās nekādā gadījumā nevajadzētu aizdot naudu: jūs radīsiet nabadzību

Ja atlikušajos mēnešos saglabāsies silts laiks, 2024. gada vidējā temperatūra varētu būt līdzīga kā 2020. gadā, kad ar +8,76 grādiem tika uzstādīts siltākā gada rekords.

Laikapstākļi ir neparedzami, un meteorologi prognozes izsaka ļoti piesardzīgi. Taču interese par to, kāda būs nedēļa, mēnesis vai pat visa sezona, nerimst. Un tautas zīmes var nākt palīgā.

Lapu vēstnesis

Ja lapotne uz kokiem ilgstoši palika zaļa rudenī, tad ziema būs auksta. Vēl viena zīme, kas norāda uz ilgu un aukstu ziemu, attiecas uz pīlādžiem. Leģenda vēsta, ka aukstums būs bargs, ja rudenī būs daudz sarkano ogu. Protams, zīme nenorāda, kas ir “daudz”, bet šogad pīlādžiem izdevās laba raža.

Saskaņā ar trešo zīmi, ja vasara bija lietaina un rudens bija silts, tad ziema būs skarba un gara.

Video. Mērniekam Valkas mežā darbi beidzas ar pamatīgu izbīli: viņam uzbrucis plēsējs

2024. gadā ne reizi vien tika pārspēti nokrišņu rekordi, un septembris uzrādīja vairākas vēsturiski augstas gaisa temperatūras. Tādējādi, ja ticam šai daļai no uzkrātās tautas pieredzes, tad Austrumeiropu gaida auksta ziema.

Savukārt zīmes vēsta, ka putnu vēlā aizlidošana, kā arī augstais lidojums sola siltu ziemu. Tāpat izaudzēto sēņu skaits tika izmantots kā turpmākā aukstā laika marķieris: ja to ir maz, bet riekstu daudz, tad ziema būs sniegota un auksta.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment