Dabiskās pārtikas krāsvielas – kā pagatavot dažādas skaistas krāsas no dabīgiem līdzekļiem

Spilgtas krāsas ēdieni izraisa apetīti pat pirms to pamēģināšanas – dabiskās krāsvielas palīdz radīt noskaņojumu

Ne vienmēr ir skaidrs, no kā tās var izgatavot. Dabisko pārtikas krāsvielu priekšrocība ir to pieejamība. Tos var pagatavot no pārtikas produktiem, ko ēdam katru dienu. Noskaidrosim kā jūs varat krāsot desertus un pikantus ēdienus ar dabīgām pārtikas krāsvielām par pieņemamu cenu.

Kā iegūt dabīgas pārtikas krāsvielas

Lai iegūtu vēlamās krāsas krāsvielu, koncentrējieties uz to produktu krāsu, no kuriem jūs to iegūsit. Piemēram, zaļā krāsa nekad neradīs sarkanu. Un no bordo – dzeltenās.  Sarkanās krāsvielas var iegūt dažādos veidos. Un sarkanās nokrāsas būs atšķirīgas. Biešu sula ir pirmā lieta, kas nāk prātā. Bet tas nedos spilgti sarkanu krāsu. Neliels sulas daudzums pamatni iekrāsos rozā krāsā. Pievienojiet vairāk, un jūs iegūstat bordo.

Avenes un zemenes tiks nokrāsotas skaistos gaiši rozā vai aveņu toņos. Sasmalcina ogas, iegūto masu izkāš caur marli un krāso. Līdz ar krāsu trauks iegūst maigu ogu aromātu. Dzērvenes arī iekrāsos pārtiku sarkanā krāsā. Sasmalciniet ogas un izkāš sulu. Krāsviela ir gatava. Jāpatur prātā, ka dzērvenes ir skābas. Un tas nodos savu garšu galvenajam ēdienam.

Labu rezultātu var sasniegt, ja lietojat papriku vai tomātu sulu. No paprikas iegūst spilgti oranži sarkanu krāsu. Tomāts iekrāsosies rozā vai spilgti sarkanā nokrāsā. Nelietojiet papriku un tomātus desertiem. Tos labāk izmantot sāļo ēdienu krāsošanai. Piemēram, klimpu mīkla. Lai nodrošinātu noturīgu krāsu, dabiskajai krāsvielai pievienojiet dažus pilienus etiķa.

Apelsīnu krāsa

Burkāns, ķirbju sula vai biezenis, apelsīna miziņa, kurkuma un karijs iekrāsos biskvītu, krēmu oranžu. Lietojot dabiskās krāsvielas, ņemiet vērā, ka daudzas no tām augstā temperatūrā maina krāsu. Garšvielas piešķir īpašu garšu, tāpēc tās ne vienmēr iet kopā ar desertiem.

Dzeltenā krāsa

Pavāra iztēlei ir daudz vietas, kur klīst, ja nepieciešams iegūt dzeltenu krāsvielu. Burkāni, smiltsērkšķi, ķirbis, kurkuma un safrāns ēdieniem piešķirs visas saulainās dzeltenās nokrāsas. Ja vēlaties ietaupīt laiku, izmantojiet jau gatavas pulverveida dabīgās krāsvielas no veikala. Dzeltenais pigments nav tik blīvs kā sarkans vai oranžs. Krāsa būs piesātinātāka, ja krāsošanai izmantosiet pulveri, nevis sulu. Jūs varat pagatavot pulvera krāsu no dārzeņiem, tos jebkurā veidā izžāvējot un samaļot.

Zaļā krāsa

Zaļās biskvīta kūkas bieži parādās sociālajos tīklos. Tās izskatās spilgti, skaisti un piesaista uzmanību. Visbiežāk zaļo krāsvielu “iegūst” no spinātu lapām. Izmantojiet sulu vai biezeni no lapām. Piemēroti ir saldēti un svaigi spināti. Spinātu biezeņa pievienošana garozai pievienos papildu mitrumu. Jūs varat krāsot savus traukus zaļus, izmantojot piparmētru pulveri vai matcha zaļo tēju. Lūdzu, ņemiet vērā, ka šīm krāsvielām ir ļoti spēcīgs aromāts.

Ikviens zina, kā smaržo piparmētra. Matcha tēja piešķirs vieglu augu aromātu. Tāpēc pievienojiet to pamazām, līdz izlemjat, vai jums tas patīk vai nē. Zāļu aromātu neitralizē citrusaugļu miziņa. Matcha tējas krāsviela ir dārga iespēja. Labā lieta ir tā, ka jums ir nepieciešams tikai neliels pulvera daudzums. Tēja rada ļoti bagātīgu smaragda krāsu. Matcha tēja ne vienmēr pilnībā izšķīst. Lai gan to sauc par pulveri, granulas ir lielākas, nekā mēs iedomājamies. Tāpēc tēja var nodrošināt papildu struktūru. Daudziem patīk.

Zila krāsa

Nav daudz iespēju iegūt zilus toņus no dabīgām krāsvielām. Dabā nav daudz zilo augu, kurus var ēst bez bailēm. Sarkanie kāposti dos labus rezultātus. Bet mums ir jāstrādā ar viņu. Vispirms uzvāra kāpostu lapas. Ļaujiet tai pagatavoties. Iegūtais šķidrums jāuzvāra. Jūs saņemsiet bagātīgu violetu. Pievienojiet šķidrumam pusi tējkarotes cepamās sodas, lai iegūtu zilu krāsu. Šķidrā krāsa ne vienmēr ir ērta. Tas maina trauka struktūru.

Pulvera krāsu iegūst no žāvētiem anchan ziediem. Āzijā izplatīts augs. Anchan pulveri sauc arī par zilo matcha. Tas tiek pagatavots kā tēja. Zilo krāsu iegūst tāpat kā gaiši zilu. Vienkārši pievienojiet to vairāk. Violeta krāsa Izplatītākās šīs krāsas pārtikas krāsvielas ir kazenes, mellenes, baklažānu miza, tumšās vīnogas, sarkanie kāposti. Ogu sulu var lietot svaigi spiestu. Nekavējoties pievienojiet to pamatnei. Dārzeņiem nepieciešama papildu apstrāde. Vispirms uzvāra baklažānu mizu un kāpostus. Ļaujiet šķidrumam nostāvēties. Izkāš un vāra tālāk. Lai sasniegtu spilgtu krāsu.

Lasi vēl: Kraukšķīgie gliemežvāciņi -ideja kā no sakaltušas baltmaizes pagatavot interesantu karsto uzkodu

Brūna krāsa

Kāda pārtikas krāsa tev asociējas ar brūno? Ar šokolādi? Kakao pulveris ir visizplatītākais produkts, ko izmanto, lai ēdieniem piešķirtu brūnu krāsu. To pievieno cepumiem, glazūrām, mērcēm. Trūkums ir tas, ka šokolādei ir spēcīga garša un aromāts. Nav piemērots visiem ēdieniem. Varat arī iegūt brūnu nokrāsu. Ir vēl viens veids, kā iegūt brūnu nokrāsu. Tiesa, tas nedod blīvu, piesātinātu krāsu. Vienkāršākais veids, kā iegūt bagātīgu brūnu krāsu no cukura sīrupa. Lai to pagatavotu, vajadzēs 100 gramus cukura un 50 ml. ūdens.

Katliņā samaisa cukuru un ūdeni un uzvāra. Vāra uz lēnas uguns, līdz sīrups kļūst tumši brūns. Šī krāsviela ir ideāli piemērota krēmu, glazūru un mīklas krāsošanai. Tas ir salds, tāpēc to vislabāk izmantot desertiem. Sāļiem ēdieniem varat izmantot brūno rīsu etiķi vai tumšo sojas mērci. Izmantojiet to, lai ēdieniem piešķirtu gaiši brūnganu nokrāsu.

Melnā krāsa

Melni deserti gūst popularitāti. Viņi izskatās stilīgi un neparasti. Lai ēdienam piešķirtu melnu krāsu, izmantojiet bambusa ogles pulveri. Pietiek pievienot pus gramu uz 100 gramiem biskvīta mīklas. Pareizais veids, kā to pievienot, ir sajaukt to ar sausām sastāvdaļām. Aplokalizēts kakao pulveris arī palīdzēs iegūt melnu krāsu. Tas ir parasts kakao, kas ir pakļauts papildu apstrādei. No ierastā tas atšķiras ar tumšāku krāsu un bagātīgāku garšu. Vēl viens interesants veids, kā iegūt melno krāsu, ir izmantot kalmāru tinti. Tie piešķir ēdieniem ne tikai bagātīgu krāsu, bet arī vieglu jūras aromātu.

Tinti parasti izmanto sāļos ēdienos. Kalmāru tinti parasti pārdod specializētos veikalos vai jūras velšu nodaļās. Tos var pievienot tieši mīklai vai mērcei. Īpaši labi šī krāsviela iedarbojas makaronos, risoto un citos itāļu ēdienos. Daudzi cilvēki dod priekšroku pārtikas krāsvielu izmantošanai, jo uzskata, ka tās ir drošākas nekā mākslīgās. Bet ēdienam ir īpaša iezīme. Tiem, kurus sagatavojat pats, ir ļoti īss “glabāšanas laiks”. Ar tiem pagatavoti ēdieni ilgi nesaglabā savu krāsu. Bet cepumu, kas pagatavots pēc receptes, kuru mēs jums piedāvājam zemāk, nevar uzglabāt ilgi.