Dariet to savā dārzā rudenī un augsne kļūs tikpat auglīga kā maize – labāk nekā kūtsmēsli vai citi mēslošanas līdzekļi

Katru rudeni, kad savācu pēdējos dārzeņus un iztīru dobes, es atceros vienas gudras sievietes – manas draudzenes vecmāmiņas – vārdus. Viņa visu mūžu nodzīvoja laukos, turēja lielu dārzu un vienmēr teica…

“Ja gribi labu ražu – baro nevis augus, bet zemi. Rudenī. Pavasarī jau būs par vēlu.” Ilgu laiku šiem vārdiem nepievērsu lielu nozīmi. Līdz kādu dienu izmēģināju viņas metodi, kas, kā viņa apgalvoja, ir labāka par jebkuru kūtsmēslu vai veikalā pirktu mēslojumu. Un zināt, kas notika? Zeme pēc tam kļuva mīksta, tumša, irdena – gluži kā laba maize. Bet raža bija tāda, kāda man vēl nekad nebija bijusi.

Tagad daru to katru rudeni un dalos ar jums – varbūt arī jums noderēs. Ko tieši vajag darīt? Jā, protams, es sēju siderātus – par to jau esmu stāstījusi. Taču pēdējos gados esmu pievienojusi vēl vienu spēcīgu veidu, kā atdzīvināt augsni rudenī – parastā rauga sēnes. Jā, jā – tās pašas parastās maizes rauga sēnes, ko var nopirkt jebkurā veikalā. Un efekts ir izcils.

Kāpēc raugs darbojas? Tāpēc, ka raugs ir dzīvas sēnes, kas aktivizē mikrobioloģisko dzīvi augsnē. Tās:

-pamodina derīgās vielas;

-paātrina augu pārpalikumu sadalīšanos;

-uzlabo zemes struktūru;

-pastiprina humusa veidošanos;

-stimulē augu sakņu augšanu (ja lieto pavasarī – bet arī rudenī efekts ir jūtams!).

Pēc šādas “ierauga” apstrādes zeme burtiski kļūst kā jauna. Īpaši labi to var redzēt mālainos un noplicinātos laukumos – augsne kļūst irdena, poraina, tajā parādās vairāk slieku un citas derīgās faunas.

Lasi vēl: Mana vecmāmiņa pēc iestādīšanas ziemas ķiplokus ar kaut ko aplaista, izrādās tas ir ļoti noderīgi

Kā lietot raugu rudenī

VIDEO:

1. Klasiskais rauga uzlējums

10 g sausā rauga (vai 50–100 g svaigā);

2 ēdamkarotes cukura;

10 litri siltā (ne karstā!) ūdens.

Uzlējumu nostādina siltā vietā 2–3 stundas. Iegūto “ieraugu” atšķaida proporcijā 1:5 (uz 10 litriem – 50 litri ūdens) un bagātīgi aplaista dobes pēc ražas novākšanas, īpaši tās, kur augušas kaprīzas kultūras – tomāti, paprika, kāposti.

2. Vienkāršotais variants

Ja nav laika, vienkārši izkaisu 1 paciņu sausā rauga uz 1–2 m², viegli pārkaisu ar cukuru un aplaistu ar ūdeni. Pēc pāris dienām zeme jau “strādā”. Svarīgi: pēc rauga iestrādes zemi labāk nekopt, lai saglabātu mikrofloru. Nesajauciet ar pelniem un kaļķi – tie nomāc to darbību. Vislabāk darbojas kopā ar organiku (piemēram, lakstiem, mulču, zāli).

Kas vēl palīdz, bez rauga un siderātiem? Smalki sagriezti augu laksti un cita organika, kas pārkaisīta ar zemi – lielisks barības avots mikroorganismiem. Smiltis un kūdra – ja augsne ir smaga. Kefīrs, sūkalas, vecs ievārījums – tas viss ir “barība” augsnei.

Lasi vēl: No senām leģendām līdz mūsdienu galdiem: šefpavārs paskaidro, kas ir “lāča ķepa” un dalās ar recepti

Pārbaudīts: raža palielinājās 2–3 reizes

Pēc šādas pieejas – siderāti plus rauga apstrāde – dobes kļuva gluži citādas. Zeme smaržo svaigi, pavasarī viegli rokama, nesablīvējas. Bet raža priecē: burkāni taisni, bietes lielas, tomāti stipri un bez fitoftoras. Ja gribat, lai jūsu zeme kļūtu auglīga kā maize, nav jānes kūtsmēsli maisiem. Rudenī dodiet zemei:

-siderātus (sinepes, rudzi, facēliju),

-rauga ieraugu,

-nedaudz rūpju un mulčas.

Pavasarī rezultāts jūs patiesi iepriecinās – gan raža, gan augsnes kvalitāte būs izcila. Pārbaudīts gan personīgi, gan daudzu dārzkopju mūsu ciemā. ✅ Pamēģiniet vismaz vienā dobē – raugs dara brīnumus. Un tas ir daudz vienkāršāk un lētāk, nekā šķiet!