Dārzkopība septembrī: kas jādara dārzā rudens sezonas sākumā

Mēslošana

Rudens sākumā dobes tiek sagatavotas ziemai un nākamajai sezonai. Vispirms zemes gabals ir jānorok, un pēc tam jāpielieto mēslojums.

Lai palielinātu augsnes skābumu, veic kaļķošanu, iestrādājot dolomīta miltus vai pelnus. Pietiek ar 500 g mēslojuma uz 1 kvadrātmetru. Zem augļu kokiem ierīkotajos zemes gabalos mēslojuma daudzums jāpalielina līdz 2 kg. Tomēr, ja augsne ir noplicināta, vispirms jāstāda siderātie augi.

Sagatavot spraudeņus

Lai pavairotu augu ar spraudeņiem, septembrī ņemiet spraudeņus. Tomēr pavairošanai piemēroti ir jāņogu spraudeņi, bet pavasarī potēšanai izmanto augļu koku spraudeņus.

Rudens ziedu stādīšana

Septembrī var stādīt dažu veidu pret laikapstākļiem izturīgus augus – delfīniju, īrisu un flokšu augus. Stāda arī agro prīmulu un narcišu sīpolus.

Augu sīpolu izrakšana

Gladiolu sīpolus ieteicams izrakt, izžāvēt un pārvietot glabāšanai sausā vietā. Tādā pašā veidā izņemiet begonijas, stādāmo materiālu uzglabājot podos vēsā vietā.

Veiciet atzarošanu

Avenes, ērkšķogas un jāņogas, kā arī peoniju stublāji jāapgriež, atdalot slimos, bojātos vai sausos zarus. Peonijas ieteicams apstrādāt pret sēnīšu slimībām.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 68%

0%

Koku balināšana

Lai pasargātu kokus no kaitēkļiem un ultravioletās gaismas, stumbrs jābalina ar kaļķi. Lai gan šo procedūru veic arī pavasarī, tiek uzskatīts, ka rudens balināšana ir efektīvāka.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment