Dārzkopji, atcerieties šīs 5 dienas: nosauktas labākās dienas jūlijā, kurās novākt ķiploku ražu

Tie dārzkopji, kuri, novācot ķiplokus, ņem vērā Mēness kalendāra ieteikumus, zina, ka sakņaugus labāk rakt tieši dilstoša Mēness laikā.

Šajā laikā augu sulas koncentrējas tieši to pazemes daļās. Tāpēc tiek uzskatīts, ka, izrokot ķiplokus šajās dienās, var iegūt sulīgākās galviņas.

Tomēr nav ieteicams rakt ķiplokus uzglabāšanai pilnmēness vai jauna Mēness dienās. Pastāv uzskats, ka norādītajam periodam ir raksturīgas nestabilas enerģijas. Tāpēc saskaņā ar Mēness kalendāru šajās dienās novāktā raža parasti tiek slikti uzglabāta.

Astrologi iesaka pievērst uzmanību zodiaka zīmei, kurā Mēness atrodas ražas novākšanas periodā. Tiek uzskatīts, ka vislabvēlīgākie ķiploku ražas novākšanai un uzglabāšanai ir laiks, kad Mēness atrodas Mežāža, Auna, Lauvas, Vērša vai Strēlnieka zīmē.

Līdz ar to šogad, saskaņā ar Mēness kalendāra labākās dienas ziemas ķiploku novākšanai uzglabāšanai ir 25., 26., 27., 28. un 29. jūlijs.

Visnelabvēlīgākās dienas šim darbam šogad ir 20., 21. un 22. jūlijs.

Lai novāktu ķiplokus jūlijā, veiciet ķiploku stāvokļa pārbaudi. Pārliecinieties, ka ķiploku lapas ir daļēji izžuvušas un kļuvušas dzeltenas. Parasti apmēram viena trešdaļa līdz puse lapu ir jābūt izžuvušām.

Ražas novākšanai izvēlieties saulainu dienu bez lietus. Mitrums var veicināt sēnīšu slimību attīstību uz novāktajiem ķiplokiem.

Lasi vēl: Jūlija karstums: kā atvēsināt māju un sevi bez gaisa kondicioniera

Izrokot ķiplokus, izmantojiet lāpstiņu vai dakšu, lai rūpīgi izceltu ķiplokus no zemes. Uzmanieties, lai nesabojātu ķiploku galviņas.

Vieglā kārtā notīriet zemes gabaliņus no ķiploku galviņām, bet nemazgājiet ar ūdeni. Pārbaudiet, vai galviņas ir veselas un nebojātas.

Novietojiet ķiplokus labi ventilējamā un ēnainā vietā, lai tie izžūtu. Jūs varat arī savīt ķiplokus pinumā un pakārt tos žāvēšanai.

Pēc aptuveni 2–3 nedēļām, kad ķiploki ir pilnībā izžuvuši, nogrieziet saknes un sauso stublāju, atstājot apmēram 2,5 cm garu kātiņu. Uzglabājiet ķiplokus sausā un vēsā vietā, kur ir laba gaisa cirkulācija. Labi izžāvēti ķiploki var saglabāties līdz pat sešiem mēnešiem vai ilgāk.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 67%

0%

Šie soļi palīdzēs nodrošināt, ka jūsu novāktie ķiploki būs kvalitatīvi un ilgstoši uzglabājami.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment