Kādā ūdenī vārīt kartupeļus ar mizu
Kartupeļi ar mizu tiek uzskatīti par visnoderīgākajiem – zem mizas tas saglabā kālija slāni. Šādi kartupeļi jāvāra tikai aukstā ūdenī – ielejiet to tā, lai tas nosegtu dārzeņus apmēram 3 cm.
Vislabāk ņemt kartupeļus, kas satur maz cietes – tad bumbuļi neizvārīsies (parasti kartupeļi ar baltu miziņu). Lai kartupeļus izvārītu bez plaisāšanas, ūdenim pievieno etiķi – pietiek ar 1 ēdamkaroti.
Vai tu zini, cikos jāliek gulēt bērni? Šī tabula palīdzēs risināt gulētiešanas jautājumus katrā mājā
Kā pārbaudīt, cik daudz cietes ir kartupelī: pārgriez bumbuli un tad salikt pusītes kopā – ja tās salīp kopā, kartupelī ir daudz cietes, ja ne – nepietiekami daudz.
Tāpat atcerieties, ka, izmantojiet katlu ar biezu dibenu, lai dārzeņi nepieliptu. Vāriet minimālā ūdens daudzumā – kā jau minēts, tam jāpārklāj kartupeļi 3 cm dziļumā. Sāli pievieno vārīšanas sākumā. Neaizmirstiet arī, ka putras pagatavošanai jāizmanto tikai uzsildīts piens – ja tas būs auksts, kartupeļi drīzumā kļūs zili.