Oktobra pirmajā pusē dārzeņu dārznieki stāda ziemas ķiplokus.
Optimālajai gaisa temperatūrai jābūt ne augstākai par +10 grādiem pēc Celsija. Mēs iepriekš sagatavojam ķiploku dobes. Zobus stādām dziļumā, kas ir vienāds ar trīs ķiploka daiviņas diametru. Apber ar zemi, sablīvē. Pēc tam, kad pie pirmajām salnām augsne nedaudz sasalst, mulčējam dobes ar nokritušām lapām, nopļautu zāli, kūdru.
Kad temperatūra aiz loga pazeminās līdz 2-3 grādiem pēc Celsija un augsne sāk sasalt 4-5 cm dziļumā, mēs sākam sēt burkānus, redīsus, selerijas, salātus, pētersīļus, sīpolus “zem ziemas”. Arī šajā gadījumā dobes jāsagatavo iepriekš. Labāk to darīt septembrī. Kad tās sagatavotas, tās jānosedz ar kādu improvizētu materiālu, lai rudens lietavas neizskalotu sējas vagas.
Sējot mēs izmantojam tikai sausas sēklas. Mēs tās sējam bedrēs un bedrītēs, nevis pavasarī, apberot tās nevis ar zemi, bet gan ar humusa un smilšu maisījumu. Vietu “ziemas” dobēm izvēlamies uz paaugstinājuma, lai pavasarī, kad sniega kārta sāk kūst, to neapplūdinātu.
Lasi vēl: Pie kādiem kultūraugiem pelnus nevajadzētu lietot. Kļūda, kas maksā sezonu
Vēlams, lai augsne būtu ir irdena un auglīga.