Daudzi zinātnieki ir paredz klimata “bardaku” Eiropā pēc 2025. gada; Noskaidrosim cik tas ir reāli

— Kāpēc Rietumu zinātnieki tik ļoti uztraucas par Golfa straumi?

— Šī straume nosaka klimatiskos apstākļus daudzām Rietumeiropas valstīm. Tāpēc zinātnieku bažas par iespējamu Golfa straumes apstāšanos un nepieciešamību veikt pasākumus, lai saglabātu Atlantijas okeāna meridionālo apgāšanās cirkulāciju, ir pamatotas.

 

— Pavisam nesen britu laikraksts The Guardian, atsaucoties uz skandināvu zinātniekiem, minēja iespējamu klimata situāciju pēc 2025. gada. Cik reāla ir šī prognoze?

— Pieņēmumu, ka Golfa straume var apstāties 2025. gadā, lai arī tas ir pieņemami, var kritizēt. Fakts ir tāds, ka pētījumi, uz kuru pamata tika izvirzīta hipotēze par Golfa straumes apturēšanu, ir balstīti uz programmatūras modeļiem, kas nevar ņemt vērā visus iespējamos atkarīgos plūsmas uzvedības reālos faktorus: ledāju kušanu, jūras līmeņa paaugstināšanos, ūdens celšanos. temperatūras un daudz, daudz vairāk.

Tādējādi siltās Golfa straumes faktisko uzvedību nevar paredzēt. Saskaņā ar vienu no hipotēzēm, noteiktā laika brīdī, mainoties virzošā spēka virzienam, Golfa straume var mainīt savu plūsmas virzienu, bet kad tieši tas notiks realitātē un vai tas notiks plkst. visu (kā arī to apturot), matemātisko modeļu nepilnības dēļ nav iespējams paredzēt neiespējamu.

Lasi vēl: Kāpēc jūs nevarat skatīties kaķim acīs: skatiens no kaķu psiholoģijas viedokļa

Gadsimtu gaitā šī parādība ir kļuvusi par nozīmīgāko klimata notikumu pasaulē. Šodien, tehnoloģiju un zinātnes attīstības laikmetā, mēs saprotam, cik liela patiesībā ir El Niño ietekme uz Zemes klimata procesiem. Tagad mēs saprotam, ka El Niño ir daļa no lielāka cikla, kas pazīstams kā El Niño dienvidu svārstības jeb ENSO.

Zemes klimatiskajos procesos notiek mijiedarbība starp dažādām parādībām, un līdz ar to viegls pretstats El Niño ir La Ninjo, kas pazīstams kā “meitene”.

Abām šīm parādībām ir būtiska ietekme uz globālajiem laikapstākļiem, izraisot ārkārtējus notikumus, piemēram, sausumu, plūdus un vētras, un El Niño parasti ir spēcīgāka ietekme. 2025. gadā mēs varētu piedzīvot dažus no spēcīgākajiem El Niño notikumiem, un zinātnieki jau brīdina par iespējamām sekām.

Mums jābūt gataviem neparedzamiem laikapstākļiem, smagām dabas situācijām un postošajai ietekmei uz lauksaimniecību visā pasaulē.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment