Daudzu iecienītie lietuviešu virtuves ēdieni

Skilandis

Jā, lietuviešu virtuve prot pārsteigt! Šis ēdiens ir ļoti neparasts pēc izskata un ļoti savdabīgs pēc garšas. Tas ir skilandis – pildīts cūkgaļas kuņģis, kas kūpināts uz alkšņa vai kadiķu koka vai žāvēts.

Sastāvdaļas:

5 kg cūkgaļas
1kg speķa
2 iztīrīti cūkgaļas kuņģi
130 g sāls
2-3 ķiploka daiviņas

Melnie un smaržīgie pipari

Pagatavošana:

Cūkgaļu un speķi sagriež nelielos gabaliņos. Pievieno sāli un piparus. Labi samaisa. Smalki sasmalcina ķiplokus un pievieno gaļas un speķa maisījumam. Vēlreiz samaisa.

Ar šo maisījumu pildīt cūkgaļas kuņģus, neatstājot tukšumus. Cieši sasien. Skilandis var kūpināt tāpat kā desas. Var arī apklāt ar skaidām, cieši sasiet ar auklu un vismaz 5 dienas turēt aukstā telpā. Pēc tam 3 dienas žāvē un 3-4 nedēļas kūpina. Mājās skilandi var žāvēt uz slēgta balkona.

Skilandis tiek ēsts tāpat kā sausās desas. To pievieno arī borščiem un zupām.Kā pagatavot šo neparasto ēdienu, skatieties zemāk esošajā videoklipā.

Žemaiču pankūkas

Iespējams, katras Eiropas valsts kulinārijā ir sava kartupeļu pankūku recepte. Lietuvas virtuve nav izņēmums. Tur gatavo Žemaiču pankūkas – ar gaļu pildītas kartupeļu pankūkas.

Sastāvdaļas:

14 vidēji lieli kartupeļi
350 g maltas gaļas
1 sīpols
2 ēdamkarotes miltu
2 ēdamkarotes cietes
Augu eļļa
2 olas
Garšaugi
Sāls un pipari

Pagatavošana:

Žemaiču pankūku īpatnība ir tā, ka pankūkas gatavo nevis no mizotiem kartupeļiem, bet gan no vārītiem kartupeļiem. Tas būs pirmais receptes solis – kartupeļus novārīt, nenņemot mizu. Protams, pirms tam tie ir labi jānomazgā.

Sīpolus sagriež mazos kubiņos un apcep pannā, pievienojot augu eļļu. Kad sīpols iegūst zeltainu krāsu, uz pannas pievieno malto gaļu. Cep, līdz gaļa ir gatava. Pievieno sāli un piparus. Beigās pievieno garšaugus.

Vārītus kartupeļus nomizo no mizas, tad tos saberž vai sasmalcina caur gaļas mašīnā. Šajā maisījumā ieputo divas olas, pievieno miltus un cieti. Labi samaisa.

Tagad pagatavo pīrādziņus. Ņem nedaudz kartupeļu masas un, pārliekot no vienas rokas uz otru, veido plakanu kotleti. Pa vidu ieliek malto gaļu un to satin. Apkaisa ar miltiem un liek uz šķīvja. Tāpat rīkojas arī ar pārējiem plācenīšiem.

Apcep Žemaiču pankūkas uz pannas ar augu eļļu, līdz apbrūnē. Pasniedz ar skābo krējumu.

Cepelīni

Īpašākais lietuviešu ēdiens, ko nolēmām atstāt kā pēdējo, ir cepelīni. Ja kāds nezina, tie ir lieli kartupeļi ar gaļas pildījumu. Neticami garšīgi un sātīgi!

Sastāvdaļas:

1200 g svaigu kartupeļu
350 g vārītu kartupeļu
2 sīpoli
350 g maltas cūkgaļas
100 g sīpolu
1 tējkarote kaltētu ķiploku
200-250 g speķa
1 sīpols
5 litri verdoša ūdens

2 ēdamkarotes kartupeļu cietes

Pagatavošana:

Vispirms pagatavojiet pildījumu. Nomizojiet un smalki sagrieziet vienu sīpolu. Apcep, līdz iegūst zeltainu krāsu. Atdzesēto sīpolu pievieno maltai gaļai. Pievieno sāli, piparus un nedaudz kaltētu ķiploku. Samaisiet.

Pārejiet pie kartupeļu mīklas pagatavošanas. Nomizojiet, nomazgājiet un sarīvējiet jēlus kartupeļus uz smalkas rīves. Sarīvē arī sīpolu un pievieno to kartupeļiem. Virs bļodas uzlieciet sietu un ievietojiet tajā kartupeļus. Izspiež, lai tie būtu sausi. Atstājiet kartupeļu sulu, lai tā ievilktos un ciete nosēstos apakšā.

Izspiestos kartupeļus ievieto bļodā. Sarīvē vārītus kartupeļus. Tikai pirms šī procesa tos nomizo. Rīvētajiem kartupeļiem pievieno cieti, kas nosēdusies bļodā. Pievieno sāli un samaisa kartupeļu maisījumu.

Veido cepelīnus

Kartupeļu mīklu mīcīt rokās, veidojot lielus pelmeņus. No maltas gaļas izveido iegarenu pīrādziņu un ievieto vidū. Tad ietin kartupeļu pelmenī. Katru cepelīnu izlīdzina rokās, lai forma patiešām atgādinātu dirižabli.

Uz plīts uzkarsē ūdeni. Kad tas kļūst karsts, pievieno tam kartupeļu sulu. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Katru cepelīnu liek vārīties katliņā. Lai tie ūdenī nesadalītos, pievieno 2 ēdamkarotes ar ūdeni atšķaidītas cietes. Ūdenim pievieno arī sāli. Kad cepelīni uzpeld virs ūdens, tos vāra vēl 20 minūtes.

Tikmēr sasmalciniet speķi un apcepiet to pannā kopā ar sīpoliem. Cepelīnus pasniedz kopā ar speķi un sīpoliem.

Video:

Kastinis

Papildus pamatēdieniem var pagatavot gardu lietuviešu mērci kastinis. Tas ir īpašs produkts, ko gatavo no sakulta krējuma un sviesta ar garšvielām. To parasti pasniedz kopā ar kartupeļiem.

Sastāvdaļas:

0,5 litri skāba krējuma
1 ēdamkarote sviesta
1 tējkarote ķimeņu
Sāls

Pagatavošana:

Biezo skābo krējumu tur istabas temperatūrā, lai tas sasiltu. Dziļā bļodā pārlej mīksto sviestu un pievieno skābo krējumu. Sajauciet un pievienojiet garšvielas. Vēlreiz kārtīgi sakuliet mērci.

Lietuvas virtuve ir pārsteidzoša savā daudzveidībā. Pieci ēdieni ar pilnīgi atšķirīgām sastāvdaļām un gatavošanas paņēmieniem. Katrs atradīs kaut ko sev tīkamu. Kurš ēdiens jums patika visvairāk? Dalieties savā viedoklī komentāros.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment