Henriha dienas tradīcijas un rituāli
Henriha diena ir jautri svētki ar rituāliem, dziesmām un tautas izpriecām. Šajā dienā gatavoja īpašus ēdienus no svaigām olām, piena, jaunā siera. Meitenes pina vainagus, bet jaunieši rīkoja rotaļas zem klajas debess. Īpašu vietu ieņēma rituāli, kas saistīti ar zīlēšanu par ražu un laikapstākļu vērošanu pēc debesīm.
Senatnē pastāvēja paraža Henriha dienas rītā visai ģimenei pirmo reizi paskatīties debesīs — tika uzskatīts, ka tas nesīs veiksmi un bagātu ražu.
Ko sagaidīsim Latvijā?
Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs ir izplatījis dzeltenā līmeņa brīdinājumu par iespējamu pērkona negaisu Latvijas dienvidrietumu rajonos.
Šodien, laika posmā no plkst. 14:00 līdz 22:00, Kurzemē un daļā Zemgales ir gaidāms pērkona negaiss, ko pavadīs stipras lietusgāzes. Pastāv arī iespēja, ka vietām var izveidoties krusa un būs brāzmains vējš.
Centrs arī ziņo, ka jaunā darba nedēļa iesāksies ar izteikti vasarīgi siltu laiku. Dienas laikā debesīs būs mainīgs mākoņu daudzums. Tieši dienvidrietumu rajonos var veidoties pērkona negaisa mākoņi, kas atnesīs intensīvas lietusgāzes. Lielākajā valsts daļā valdīs lēns vējš, taču dienvidrietumu reģionos vējš būs nedaudz stiprāks un pūtīs no austrumu puses. Negaisa laikā vējš var kļūt brāzmains.
Gaisa temperatūra dienā paaugstināsies līdz +23…+28 °C, taču Rīgas jūras līča piekrastē temperatūra būs nedaudz zemāka — ap +20…+22 °C. Rīgā dienas laikā spīdēs saule un nokrišņi nav gaidāmi. Pūtīs lēns vējš, un temperatūra pakāpsies līdz +26…+28 °C.
Dienas vidū un pēcpusdienā, kad saule spīdēs visintensīvāk, ultravioletā starojuma līmenis būs vidēji augsts, tāpēc sinoptiķi aicina cilvēkus ilgstoši neuzturēties tiešos saules staros.
Tevi noteikti interesēs
- Lietuviešu eksperts pastāstīja, kāpēc gudri šoferīši iegādājas sev baltas krāsas automašīnasby Sandra Vīgante
- 20 gadus strādāju Spānijā – tikai nesen uzzināju, kā Latvijā tika izmantota mana sūtītā naudaby Rinalds Bergmanis
- Aromātisks ābolu ievārījums 10 minūtēs: vienkāršs un gards, bet ziemā lieliski piemērots saldajiem pīrāgiemby Rinalds Bergmanis