Manā ģimenē šis ēdiens ir topā. Un to ir arī viegli pagatavot. Turklāt man nav jāraizējas, ka bērni ēdīs kaut ko neveselīgu .
Ēdiena pamatā ir 4 kartupeļi. Kāds varbūt jautās – kā ēdiens var būt tik gards?
Kartupeļu ēdieni ir tik garšīgi vairāku iemeslu dēļ, kas saistīti gan ar to garšu, gan tekstūru, gan arī ar to daudzveidīgajām pagatavošanas iespējām.
Kartupeļi ir dabiski ar neitrālu garšu, kas labi uzsūc citas garšvielas un piedevas. Tās var būt sāls, sviests, ķiploki, rozmarīns, siera pārslas, gaļa, dārzeņi un citas sastāvdaļas. Tas padara kartupeļu ēdienus garšīgus un daudzveidīgus, jo tos var pielāgot katra gaumei.
Kartupeļu tekstūra ir ļoti daudzpusīga. Piemēram, frī kartupeļi ir kraukšķīgi no ārpuses un mīksti iekšpusē, cepti kartupeļi ir kraukšķīgi un gaisīgi, kartupeļu biezenis ir krēmīgs un maigs. Šī daudzveidība apmierina dažādas sajūtu vēlmes un padara kartupeļus par patīkamu ēdienu.
Lasi arī: Ja pamosties nakts vidū, pasaki ŠO maģisko vārdu. Panaceja, kas ļaus tev ieslīgt dziļā miegā
Kartupeļi ir vieni no daudzpusīgākajiem dārzeņiem virtuvē. Tos var vārīt, cept, fritēt, cept uz grila, izmantojot dažādas metodes un piedevas. Šī daudzveidība ļauj katram atrast savu mīļāko kartupeļu ēdienu.
Kartupeļi ir bagāti ar vitamīniem un minerālvielām, piemēram, C vitamīnu, B6 vitamīnu, kāliju un šķiedrvielām. Tie nodrošina enerģiju un uzturvielas, kas padara kartupeļus ne tikai garšīgus, bet arī veselīgus.
Daudziem cilvēkiem kartupeļu ēdieni ir saistīti ar mājīgumu un komfortu. Tā kā kartupeļi bieži ir sastopami tradicionālajos ģimenes ēdienos, tie rada siltuma un mājīguma sajūtu, kas pastiprina to garšu un pievilcību.
Šie faktori kopā padara kartupeļu ēdienus tik garšīgus un iecienītus visā pasaulē.
Lūk, recepte!
Sastāvdaļas:
4 kartupeļi;
Sāls, pipari, dilles un sausie ķiploki.
Gatavošanas gaita:
Izvēlamies lielus kartupeļus. Ja tie ir mazi vai nelieli, ņemam vairāk nekā četrus. No garšvielām izmantojam visu, kas ir garšīgs, aromātisks un pikants.
Kartupeļus nomizojam un sagriežam aplīšos, nosusinām ar papīra salvetēm, lai noņemtu lieko mitrumu.
Pārklājam cepešpannu ar pergamentu un uzkaisām parasto vai jūras sāli.
Virsū liekam kartupeļu kārtu, uzberam sāli un pārkaisām ar aromātiskiem garšaugiem un garšvielām, kaltētiem ķiplokiem, dillēm un piparu maisījumu.
Cepam līdz 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 15 minūtes, tad apgriežam aplīšus otrādi un cepam vēl 10 minūtes.
Kartupeļu mēlītes pasniedzam galdā kopā ar dažādām mērcēm. Mūsu ģimenē iecienīta majonēzes mērcīte ar smalki sagrieztām dillēm, ķiplokiem un pipariem. Vēl gardāk sanāk, ja mērcei pievieno rīvētu marinētu vai svaigu gurķi.
Majonēzi varam arī sajaukt ar sinepēm pēc savas gaumes (pikantām, saldām, amerikāņu vai franču sinepēm). Šī asā mērce lieliski sader ar kartupeļiem un gaļas uzkodām, kuras pasniedz kopā ar kartupeļiem.
Izmēģini arī tu šo vienkāršo un neticami gardo kartupeļu pagatavošanas recepti! Ja tev garšoja, padalies ar to sociālajos tīklos!