Divas skaidras pazīmes, ka var jau rakt ārā kartupelīšus: pieredzē dalās agronomi

Foto – Pixabay

Kartupeļu novākšanas laiks Latvijā ir atkarīgs no šķirnes un laika apstākļiem. Un ir ļoti svarīgi kartupeļus rakt pareizajā laikā.

Visbiežāk kartupeļus sāk rakt augusta beigās un septembra sākumā. Ja šķirnes ir agras, ražas novākšana sākas jau augusta vidū, bet, ja vēlas – septembra beigās.

Bet kā zināt, kad var rakt kartupeļus un kur tos pareizi uzglabāt pēc norakšanas? Pieredzējuši agronomi dalās praktiskā pieredzē un padomos, kā pareizi noteikt brīdi, kad ir pienācis laiks rakt kartupeļus. Tas ir svarīgi ne tikai, lai iegūtu lielu un labu ražu, bet arī, lai tā labi uzglabātos visu ziemu. Galvenais jautājums, kas jānoskaidro: kad var rakt kartupeļus?

Pirmkārt, jāpievērš uzmanība auga izskatam. Galvenā pazīme, ka kartupeļi jau ir nogatavojušies, ir to lapu stāvoklis. Ja tās vēl ir zaļas, tas nozīmē, ka veģetācijas process turpinās un bumbuļi vēl veidojas. Šādā gadījumā kartupeļus rakt ir par agru, jo tie vēl nav sasnieguši nepieciešamo masu un nav izveidojuši stingru mizu. Kad lapas sāk dzeltēt, žūt un krist uz zemes, tā ir pirmā pazīme, ka kartupeļu nogatavināšanās ir beigusies vai tuvu beigām.

Foto – Unsplash

Tomēr lapas nav vienīgais nogatavināšanās rādītājs. Visprecīzākais pārbaudes veids ir vizuāla un taustāma bumbuļu mizas novērtēšana. Ja tā ir plāna un viegli noņemama ar pirkstu vai nagu, tas nozīmē, ka kartupeļi vēl nav nogatavojušies. Šādi jaunie bumbuļi ir patiešām garšīgi, bet pilnīgi nederīgi uzglabāšanai — ātri bojājas un visdrīzāk, ātri sapūs.

Savukārt nogatavojušiem kartupeļiem miza ir stingra, blīva un neiet nost, kad to viegli paberzē. Tā ir galvenā pazīme, ka bumbuļi ir pilnībā nogatavojušies un gatavi izrakšanai.

Tomēr speciālisti brīdina – pāragra raža var izraisīt lielus ražus zaudējumus. Nenogatavojušies bumbuļi ne tikai ātri bojājas, bet arī var neizturēt ziemas glabāšanu. Ja kartupeļiem pēc tam, kad lapas ir pilnībā izžuvušas, ļautu stāvēt zemē vēl nedēļu vai divas, miza nostiprinātos un bumbuļi labāk saglabātos aukstumā.

Lasi vēl: Griķu diena 26. jūnijā senajos kalendāros: ko nedrīkst šajā dienā darīt, lai neaizbiedētu laimi

Svarīgi ir arī laika apstākļi. Labākais laiks ražas novākšanai ir sausa, silta laika apstākļi, kad augsne nav mitra. Tas ļauj viegli izrakt kartupeļus bez liekiem netīrumiem un mitruma, kas veicina ilgāku uzglabāšanu. Ja rok mitrā augsnē, bumbuļus ilgi jāžāvē, un joprojām pastāvēs pelējuma vai puves risks.

Foto – Pixabay

Ja prognoze sola ilgstošus lietus, labāk negaidīt un izrakt vismaz daļu ražas agrāk. Eksperts skaidro: šādā situācijā labāk novākt nedaudz nenogatavojušos kartupeļus, nekā zaudēt visu ražu pārlieku liela mitruma dēļ.

Pēc izrakšanas kartupeļus jāžāvē ēnā vai zem nojumes. Pirms uzglabāšanas kartupeļus nemazgā – mitrums tikai paātrinās bojāšanos. Ļoti svarīgi ir veikt šķirošanu: stiprus un neskartus bumbuļus atliek uz ziemu, bet mazos vai bojātos vajadzētu izmantot tuvākajā laikā.