Drīz vairāki tūkstoši Latvijas iedzīvotāju saņems vēstules no VID; cilvēku datubāzes izskatīšana jau sākta vakar

No trešdienas sākās Valsts ieņēmumu dienesta (VID) korespondences izplatīšana daudziem iedzīvotājiem, kuri izmanto elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS).

 

Šis dienests tika izveidots 1993. gadā, apvienojot Muitas departamentu un Valsts finanšu inspekciju.

 

Sākotnēji šo dienestu vadīja Valsts ieņēmumu valsts ministri Viļa Krištopāns un Aija Poča. Vēlāk tika izveidots Valsts ieņēmumu dienesta vadītāja amats, bet pašlaik dienestu vada ģenerāldirektors. 2016. gada 8. novembrī valdība VID vadītājas amata iecēla Ilzi Cīruli.

Pēc Ilzes Cīrules aiziešanas no amata, VID ģenerāldirektores vietniece nodokļu jomā un nodokļu administrācijas direktore Dace Pelēka uzņēmās ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja amatu.

 

No 2019. gada 5. februāra līdz 2022. gada 15. septembrim Valsts ieņēmumu dienesta vadītājas pienākumus pildīja Ieva Jaunzeme. Tomēr viņa tika atstādināta no amata pienākumu pildīšanas saskaņā ar finanšu ministra Jāņa Reira rīkojumu, ņemot vērā vairāku VID augstākās amatpersonas aizturēšanu saistībā ar fiktīvām lietām, disciplinārlietām un atkārtotiem nekvalitatīviem darba izpildes novērtējumiem.

 

Kopš 2022. gada 15. septembra Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora pienākumu izpildītājas amatā iecelta VID ģenerāldirektora vietniece un Informātikas pārvaldes direktore Indra Kārkliņa.

Sākot ar trešdienu, Valsts ieņēmumu dienests (VID) izmantos elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS), lai izsūtītu korespondenci daudziem iedzīvotājiem (lietotājiem, kuri izmanto EDS), kuri, pēc VID aprēķiniem, varētu būt pārmērīgi iemaksājuši iedzīvotāju ienākuma nodokli 2022. gadā.

 

Lai mudinātu Valsts ieņēmumu dienestu (VID) veikt šo nodokļa pārmaksas atgriešanu, privātpersonām jānorāda sava bankas konta informācija, uz kuru līdzekļi tiks pārsūtīti, ne vēlāk kā līdz šī gada 30. septembrim, izmantojot elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS).

 

Lai iesniegtu šo pieprasījumu, jums jādodas uz EDS sadaļu “Sagatavot dokumentu no veidlapas,” pēc tam jāizvēlas “Iedzīvotāju ienākuma nodokļa dokumenti,” un tur jāatrod opcija “Iesniegums automātiskai nodokļa atmaksas saņemšanai, neiesniedzot gada ienākumu deklarāciju.” Šādi iesniedzot pieprasījumu, nodokļa pārmaksas par 2022. gadu tiks pārsūtītas līdz 2023. gada 31. decembrim.

Nekavējoties stājoties spēkā, personām, kuras iepriekšējā gadā pārmaksāja iedzīvotāju ienākuma nodokli, bet pašreizējā brīdī nevar sniegt dokumentus, kas pierāda pamatotus izdevumus, tagad ir iespēja saņemt nodokļa atmaksu bez nepieciešamības iesniegt gada ienākumu deklarāciju. Šo iespēju var izmantot, iesniedzot pieteikumu EDS un norādot savu bankas kontu informāciju līdz šī gada 30. septembrim.

 

Valsts ieņēmumu dienests (VID) nosūtīs vēstules papīra formātā tiem iedzīvotājiem, kuri nav izmantojuši elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS), bet ir veikuši iespējamu nodokļu pārmaksu.

 

Nodokļu atmaksu bez gada ienākumu deklarācijas iesniegšanas iedzīvotji turpmāk varēs saņemt šādos apstākļos (jo par tiem VID jau ir informācija) – ja cilvēka alga vai pensija gada laikā nav attiecināmi uz visiem nodokļu atvieglojumiem, piemēram, apgādājamajiem, mazāk ienākumiem paredzētiem atvieglojumiem vai atvieglojumiem invaliditātes, politisko represiju cietēju vai nacionālās pretošanās kustības dalībnieku gadījumā. Tas attiecas arī uz gadījumiem, ja cilvēks iepriekšējā gadā veicis ieguldījumus privātajos pensiju fondos vai uzkrājošajā dzīvības apdrošināšanā.

 

Alternatīvi, ja personai ir dokumentāri pierādīti izdevumi, piemēram, medicīniskajām izmaksām, zobārstniecības izdevumiem, izglītības izmaksām, iemaksām bērnu organizācijām un labdarības ziedojumiem, tā saglabā iespēju iesniegt gada ienākumu deklarāciju un saņemt atmaksu par visiem pārmaksātajiem nodokļiem, kas attiecas uz minētajiem izdevumiem.

 

No 2023. gada 1. marta līdz 28. augustam VID ir saņēmusi 1 026 289 gada ienākumu deklarācijas. No šīm deklarācijām 840 004 cilvēkiem tika aprēķināta iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksa, kas sasniedza 295,86 miljonus eiro. Līdz šim datuma, jeb 2023. gada 28. augustam, no šīs pārmaksas jau ir atmaksāti 273,88 miljoni eiro.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment