Neatkarīgi no tā, cik ļoti jūs tīriet izlietni un vannu, katru dienu uz tām veidojas neredzams kaļķakmens. Un tad parādās dzelteni un pelēki traipi, kurus daudzi cilvēki nezina, kā notīrīt.
Ne visi pirktie līdzekļi tiek galā ar aplikumu, tāpēc es piedāvāju efektīvas līdzekļu receptes, ko pati visu laiku izmantoju. Jums tie nav jāpērk, bet pāris minūtēs varat tos pagatavot no vienkāršām sastāvdaļām.
Pašdarināts izlietnes pulveris
Jums būs nepieciešams pāris karotes citronskābes pulvera un tikpat daudz cepamās sodas. Sajauciet šīs divas sastāvdaļas, uzvelciet cimdus un sāciet tīrīt izlietni.
Samitriniet sūkli ar cieto pusi un uzberiet uz tā nedaudz cepamās sodas un citronskābes pulvera. Pēc tam apļveida kustībām maigi ieberiet pulveri slapjā virsmā un atstājiet to uz 10 minūtēm. Šajā laikā citronskābe un dzeramā soda izšķīdinās dzelteno aplikumu un to būs vieglāk notīrīt.
Pēc 10 minūtēm izlietni nomazgājiet ar parastu mazgāšanas līdzekli, un jūs redzēsiet, ka dzeltenie traipi ir pazuduši. Šī metode ir lieliski piemērota emaljētām, tērauda, fajansa un mākslīgā akmens izlietnēm. Akrila izlietnes šādā veidā labāk netīrīt, par šāda veida izlietnēm es jums pastāstīšu atsevišķi.
Citronskābe
To var lietot bez cepamās sodas. Ņemam 2 tases karsta ūdens un tajā izšķīdinām 50 g citronskābes. Pēc tam ņemam sūkli un dāsni uzklājam šķīdumu uz izlietnes virsmas, krāniem un visām vietām, kur redzams dzeltens kaļķakmens nosēdums vai kādi netīrumi. Šādā veidā var noņemt arī pelējumu.
Pēc 15 minūtēm paskatieties – ja traipi ir nokrituši, tad mazgājiet izlietni ar parastajiem līdzekļiem. Ja nē, atkārtojiet procedūru vēlreiz.
Etiķis
Etiķskābe arī lieliski šķīdina aplikumu. Taču tīrīšanas laikā esiet uzmanīgi, jo varat ieelpot kodīgus tvaikus. Tāpēc pirms darba atveriet logu un ieslēdziet ventilatoru.
Nav nepieciešams atšķaidīt 9 % galda etiķi. Ielejiet glāzi etiķa katliņā un uzkarsējiet to līdz 50 grādiem pēc Celsija. Tad uzvelciet cimdus un ar sūkli uzklājiet karsto etiķi tieši uz traipiem un kaļķakmens nogulsnēm. Atstājam to uz 15 minūtēm un pēc tam visu labi noskalojam ar ūdeni. Karstais etiķis ir lieliski piemērots traipiem un kaļķakmens nogulsnēm uz izlietnēm un vannām.
Kalcinēta soda
Šī ir kodīga viela, tāpēc, strādājot ar to, vienmēr jālieto aizsargcimdi. Pannā vai katlā ielejiet 2 tases ūdens un pievienojiet pusi tases kalcinētās sodas. Tajā pašā vietā ielejiet pusi tases rīvētu veļas ziepju. Uzkarsē maisījumu līdz vārīšanās temperatūrai, nedaudz atdzesē un ar sūkli izmazgā netīrās izlietnes virsmu.
Atstājiet visu uz 20 minūtēm, lai karbonizētā soda sabojātu visus netīrumus un aplikumu. Pēc tam mazgājiet kā parasti.
Soda un etiķis
Jums būs nepieciešama parasta dzeramā soda un galda etiķis 9%. Iemērc izlietni ar karstu ūdeni un uz slapjās virsmas uzber cepamo sodu – pulveri virsū tieši no paciņas. Pēc tam ielejiet etiķi pudelē ar smidzinātāju, neatšķaidot ar ūdeni, un apsmidziniet tieši uz cepamās sodas.
Soda etiķa iedarbībā vārīsies un sūrstēs, vienlaikus traipi un aplikums tiks notīrīti paši no sevis. Nedaudz, apmēram 10 minūtes, pagaidiet, līdz reakcija būs pabeigta, un pēc tam izlietni nomazgājiet ar ūdeni. Ja šo recepti izmantosiet regulāri, uz izlietnes un vannas nebūs ne traipu, ne aplikuma.
Citrons
Visizplatītākais citrons palīdzēs likvidēt nelielus dzeltenus traipus un nogulsnes uz izlietnēm, vannām un krāniem. Paņemiet svaigu citronu un sagrieziet to uz pusēm. Noņemiet kauliņus, lai tie netraucētu, un berzējiet citronu uz visiem traipiem uz izlietnēm un krāniem.
Lasi vēl: Kā ar nelielām pūlēm atbrīvoties no celma vienā dienā! Šī tagad ir mana iecienītākā metode
Atstājiet uz 15 minūtēm un noskalojiet ar ūdeni. Citronskābe ir dabīgs balinātājs, kas labi iedarbojas uz dzelteniem traipiem un atgriež izlietnei un vannai tīrību. Turklāt citrons piešķir santehnikai patīkamu smaržu un pat nogalina zarnu mikrobus.
Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu….
Tevi noteikti interesēs
- 64 gadu vecumā aizsaulē devies leģendārs aktieris, kurš bija redzams slavenās filmāsby Sandra Ločmele
- Latviešu astrologs Baņķis satraukts par šī gada iespējamiem laikapstākļu pārsteigumiem un dabas stihiju neprognozējamībuby Sandra Ločmele
- Ievietojiet vienu produktu dobē un redīsi izaugs olas lielumā – teju katrā virtuvē ir šī sastāvdaļaby Anete Vītola