Eiropas komisija nāk klajā ar prognozēm par ekonomiku

Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis sacīja, ka Krievijas agresija pret Ukrainu un augstās enerģijas cenas negatīvi ietekmē Eiropas Savienības ekonomiku.

Šā gada pirmajā pusē vēl bija vērojama ekonomikas izaugsme, bet gada otrajā pusē izaugsme palēninājās. Eiropas Komisijas rudens ekonomikas prognoze paredz, ka ES ekonomika šogad augs par 3,3%, bet nākamgad tikai par 0,3%.

Paredzams, ka šogad Latvijas ekonomika pieaugs par 1,9%, bet nākamgad par 0,3%. Paredzams, ka šogad inflācija sasniegs 16,9%, bet nākamgad tā pakāpeniski samazināsies, līdz gada beigām sasniedzot 8,3%. Latvijas ekonomikai ir grūtības vairāku faktoru dēļ.

Augstās enerģijas cenas apgrūtina uzņēmumu konkurētspēju un samazina naudas summu, ko cilvēki var tērēt. Latvijas eksporta tirgus bremzēšanās nozīmē, ka mazāk cilvēku iegādāsies Latvijas produkciju, un ģeopolitiskie riski reģionā rada bažas investoros. Lai mazinātu augsto enerģijas cenu ietekmi, tiek īstenoti vērienīgi atbalsta pasākumi gan iedzīvotājiem, gan uzņēmumiem.

Tomēr Latvijai būtu jārūpējas arī par fiskālā ilgtspējas nodrošināšanu, jo šogad Latvijā gaidāms augstākais budžeta deficīts starp visām ES dalībvalstīm – 7,1% no IKP. Salīdzinājumam ES vidējais budžeta līmenis šogad būs 3.4% no IKP.

Lai ekonomiskā atbalsta pasākumi būtu efektīvi un ierobežoti laikā, ir svarīgi, lai tie būtu mērķtiecīgi un laicīgi īstenoti. Raugoties uz rudens ekonomikas prognozi, esam apkopojuši dažas noderīgas saites angļu valodā. Skatiet jaunākās ziņas, prognozes un citu informāciju šeit.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment