Eirozonas apstrādes rūpniecības sektors sasniedza sešu mēnešu minimumu jaunu pasūtījumu apjoma samazināšanās dēļ

Publiskojot provizoriskās aplēses par Eirozonas rūpniecības iepirkumu indeksa (PMI) rādītāju jūnijā, secināts, ka tas bija sešu mēnešu zemākajā līmenī, raksta Euronoews.

Tomēr, ņemot vērā to, ka jūnija rādītājs joprojām ir zem 50, tiek uzskatīts, ka eiro zonas ražošanas sektors joprojām sarūk, savukārt skaitlis virs 50 nozīmētu izaugsmi.

Jūnijā jau 15. mēnesi pēc kārtas bija vērojama lejupslīde, ko galvenokārt noteica jauno pasūtījumu, nodarbinātības un eksporta rādītāju atpalicība. Vairāki uzņēmumi arī vairāk saskārās ar pieaugošām ražošanas izmaksām, savukārt pārdošanas cenas bija nedaudz samazinājušās.

Pārdošanas cenas samazinājās lēnākajā tempā 14 mēnešu laikā. Arī ražotāju noskaņojums attiecībā uz tuvāko mēnešu perspektīvām bija ievērojami vājāks.

Pavisam nesen tika publicēts eiro zonas pakalpojumu PMI, kas sasniedza 52,6 punktus, kas ir zemāks nekā maijā (53,2 punkti). Tas bija piektais mēnesis pēc kārtas, kad bija vērojama izaugsme, tomēr tas joprojām bija zemākais rādītājs pēdējo trīs mēnešu laikā.

Pakalpojumu jomā straujāk pieauga jaunu darījumu skaits, tomēr eksporta pasūtījumu apjoms joprojām samazinājās. Spēcīgi pieauga arī darbinieku pieņemšana darbā, kā arī pārdošanas cenas un ražošanas izmaksas. Tomēr pārdošanas cenas palika viszemākajā līmenī vairāk nekā trīs gadu laikā. Uzņēmēju konfidences līmenis kritās līdz zemākajam līmenim kopš 2024. gada janvāra.

Runājot par  salikto PMI, jūnija rādītājs samazinājās līdz 50,8 punktiem salīdzinājumā ar 52,2 punktiem maijā un bija nedaudz zemāks par analītiķu prognozētajiem 52,5 punktiem. Tomēr tas joprojām bija ceturtais mēnesis pēc kārtas, kad bija vērojams privātās ekonomiskās aktivitātes pieaugums.

To galvenokārt noteica pakalpojumu sektora izaugsme, kas, lai gan šomēnes mazākā mērogā, tomēr bija pietiekama, lai kompensētu apstrādes rūpniecības lejupslīdi. Kopumā jaunie pasūtījumi samazinājās pirmo reizi četru mēnešu laikā, galvenokārt tāpēc, ka eksporta pieprasījums atpalika un uzņēmumi straujāk pārvarēja neizpildītos pasūtījumus.

Arī nodarbinātība eiro zonas apstrādes rūpniecības un pakalpojumu nozarēs pieauga viszemākajā tempā kopš 2024. gada marta. Arī izejvielu izmaksu inflācija bija zemākā 2024. gadā.

Runājot par šā gada ekonomiskās izaugsmes perspektīvām, Eiropas Komisija savā 2024. gada pavasara ekonomikas prognozē norādīja: “Paredzams, ka šogad un nākamgad ekonomiskās aktivitātes pieaugumu galvenokārt veicinās stabila privātā patēriņa izaugsme, jo pastāvīgs reālās algas un nodarbinātības pieaugums uztur reāli rīcībā esošo ienākumu pieaugumu. Tomēr privāto patēriņu joprojām bremzē spēcīga tieksme uzkrāt.

Turpretī ieguldījumu pieaugums, šķiet, kļūst lēnāks. Sagaidāms, ka, negatīvā dzīvojamo ēku būvniecības cikla ietekmē tas tikai pakāpeniski palielināsies. Lai gan iespēju aplēšu periodā kreditēšanas nosacījumi uzlabosies, tirgi tagad salīdzinājumā ar ziemas periodu gaida nedaudz pakāpeniskāku procentu likmju samazināšanas gaitu.”

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment