Gandrīz katrs no mums atcerēsies, ka omītes un opīši savulaik laukos, suņus baroja ar putrām, kuru sastāvā bija gan vārīta gaļa, gan kauli. Taču, kā izrādās, tas nav tas, ar ko vajadzētu barot suni.
Eksperti skaidro, kāds ir galvenais iemesls, kāpēc suņiem ne tikai nebūtu ieteicams, bet patiesībā tas ir strikts “nē”, kad runa ir par vārīties kauliem. Un tam patiešām ir nopietni iemesli.
Vārīti vai kā citādi termiski apstrādāti kauli (arī, piemēram, cepot šašliku) var sunim nodarīt lielu skādi, jo: kad tie tiek termiski apstrādāti (vārīti, cepti, sutināti), tie kļūst trausli un lūzt asās šķembās, kas, kā jau noprotat, pavisam noteikti nav drošs produkts, ko dot savam mājdzīvniekam.
Pat, pieņemot, ka pašā ēšanas laikā sunim paveicas un kaklā, smaganās vai zarnās neieduras kāds kaula gabals, ir vēl kāds iemesls, kāpēc strikts “nē” ir un paliek strikts “nē”. Kā izrādās, vārīti kauli ir grūtāk pārstrādājami, nekā svaigi, neapstrādāti un tas dzīvniekam var radīt arī gremošanas problēmas un sliktu pašsajūtu.
Savukārt attiecībā uz vārītu gaļu ir tā, ka tā var būt arī sunim piemērota barība, ja vien tā nav sālīta, nesatur nekādas garšvielas, sīpolus un ķiplokus. Gatavojot gaļu, tai nevajadzētu pievienot ne sāli, ne piparus, ne eļļu, ne citas piedevas.
Tomēr daudzi uzsver, ka no vārītas gaļas suns neiegūst uzturvielas. Daļēji tā tas patiešām ir. Jo termiski apstrādāta gaļa ne tikai iznīcina patogēnus, bet arī samazina daļu barības vielu. Piemēram, B grupas vitamīnus, enzīmus, kas palīdz gremošanas procesā, daļu no neaizvietojamām taukskābēm un aminoskābēm. Tomēr olbaltumvielas un aminoskābes lielā mērā arī vārītā gaļā saglabājas.
Lasi vēl: 7. jūnijs ar īpašu nozīmi senču ticējumos – Medus rasas diena: dažas lietas, ko šajā dienā nedarīt, lai neaizbaidītu laimi
Neapstrīdami, ka neapstrādātā (svaigā) gaļā ir vairāk vērtības un tā ir tuvāka suņa dabiskajam uzturam (kā vilkiem – mežā). Tomēr, lai dzīvnieku barotu ar svaigu gaļu, ir nepieciešamas zināšanas, jo uzturam ir jābūt pilnvērtīgam, kā arī – jādod ir labas kvalitātes gaļa. Ja par gaļas kvalitāti un izcelsmi neesiet pārliecināti, tad var dot vārītu gaļu, tomēr kā pastāvīgas barošanas avots tas nebūs labs variants.
Ja vēlaties dzīvnieku barot ar dabisku ēdienu, nevis profesionāli ražotu mājdzīvnieku sauso barību, vislabāk būs, ja pirms šāda lēmuma, konsultēsieties ar ekspertiem.