Es jau 30 gadus tā konservēju tomātus: garšīgais marinējums patiks ikvienam

Gribu padalīties ar jums ar ģimenes recepti konservētiem tomātiem. Šī sagatavošanas metode mūsu ģimenē tiek nodota no paaudzes paaudzē. Mana vecmāmiņa un mamma tos gatavoja daudzus gadus, un vienmēr sanāca gardi.

Sagatavošana:

Tomātus rūpīgi nomazgājam zem tekoša ūdens un sagriežam 4 daļās, lai gabaliņi viegli ietilptu burkās un būtu ērtāk tos izmantot ziemā.
Burkas sterilizējam, vārot tās dažas minūtes verdošā ūdenī vai cepeškrāsnī – tas nodrošina, ka sagatave stāvēs ilgi un droši.
Vāciņus arī noteikti novāram atsevišķi, lai tie būtu pilnīgi tīri un hermētiski noslēgtu burkas.
Kad viss sagatavots, tomātus liekam burkās kārtās, uzmanīgi piepildot trauku līdz augšai.

Burkas pildām pakāpeniski, veidojot garšīgu un smaržīgu kārtu kārtām:

– pašā apakšā liekam vienu ķiploka daiviņu, lai tomāti iegūtu pikantu aromātu;
– pievienojam dažus melnos piparus graudiņos;
– pēc tam ieliekam nedaudz svaigas zaļumu buntītes (pētersīļus, dilles vai seleriju – pēc izvēles);
– kā nākamais slānis – tomāti;
– tad seko sagriezts sīpols;
– vēl viena ķiploka daiviņa papildus garšai;
– un tā turpinām slāņot līdz pašai burkas augšai.

Svarīgi, lai pēdējā kārta būtu sīpoli un zaļumi – tie piešķirs īpašu aromātu un palīdzēs tomātiem labāk saglabāties.

Lasi vēl: Neatvairāmi gardais arbūzs ziemai – pazūd līdz pēdējai mizai

Marinādes gatavošana:

Burkas ar sagatavotajiem tomātiem aplejam ar verdošu ūdeni un atstājam uz 15 minūtēm, lai dārzeņi sasiltu un kļūtu gatavi marinādei.
Pēc tam ūdeni uzmanīgi nolejam katlā – tieši no tā gatavosim marinādi.

Proporcijas uz 1,5 litru burku:

2 tējkarotes sāls,

2,5 ēdamkarotes cukura,

1 ēdamkarote augu eļļas,

25 ml 9% etiķa.

Fināla posms:

Ūdeni ar sāli, cukuru un eļļu uzvaram, beigās pievienojam etiķi. Ar šo karsto marinādi pārlejam tomātus burkās līdz pašai malai. Pēc tam burkas nekavējoties aizvākojam, apgriežam otrādi un ietinām segā vai dvielī, lai tās lēnām atdziest un notiktu “pašsterilizācija”.
Kad burkas ir pilnībā atdzisušas, tās var pārvietot uz pieliekamo vai pagrabu. Ziemā šie tomāti būs īsts gardums – sulīgi, aromātiski un ar neatkārtojamu mājas garšu.

Lasi vēl: Liliju pārstādīšana augustā uz citu vietu: soli pa solim instrukcija kuplai ziedēšanai

Šādi pagatavoti tomāti lieliski glabājas visu gadu istabas temperatūrā, nezaudējot ne garšu, ne aromātu. Ziemā tie pārvēršas īstā gardumā — sanāk tik sulīgs un aromātisks salātiņš, ka gribas ēst vēl un vēl.