Pirms daudziem gadiem es aizgāju ciemos pie draudzenes. Viņa mani pacienāja ar vakariņām un uz galda uzlika nevis parastu sāls trauku, bet gan aromātisku sāli ar garšaugiem, kas mani ļoti ieinteresēja – palūdzu recepti
Ne tikai pati burciņa izskatījās neparasti un izsmalcināti, bet arī aromāts bija daudz labāks nekā parastam sālim. Tiesa, draudzene šo garšvielu pirka veikalā, bet tagad es to gatavoju mājās. Sagatavošana ir maksimāli vienkārša, bet uzglabāt to var ilgi. Piemēram, šo burciņu, kas redzama foto, es pagatavoju pagājušajā gadā (vasarā 2024) un joprojām to lietoju! Jo sāls nebojājas un tiek patērēta lēnām.
Tāpēc šogad es vairs šo burciņu negatavošu, bet gribu izžāvēt maisījumu no burkāniem un zaļumiem. Pamēģināšu, kas sanāks! Vai kāds tā jau ir gatavojis? Es dalos ar foršām receptēm un vienkārši ar savu dzīvi. Priecājos gan par jaunpienācējiem, gan par tiem, kas jau sen ir ar mani!
Kā gatavot
Šai receptei var izmantot jūsu mīļākos dārza zaļumus. Var gatavot sāli ar vienu veidu (piemēram, tikai ar dillēm), vai arī izveidot maisījumu no vairākiem zaļumiem. Man bija dilles, lociņi, pētersīļi un baziliks. Mīlu vasaru ne jau karstuma dēļ, bet ogu un zaļumu dēļ!
Es pirku zaļumus tirgū. Būtu paņēmusi arī vēl ko, bet tajā brīdī laba buntīte nebija atrodama. Toties ļoti priecājos, ka gadījās labs baziliks — man tas ļoti patīk!
Zaļumus kārtīgi nomazgā aukstā ūdenī.
Zaļumus mazgā tieši aukstā ūdenī, jo tā tie saglabā svaigumu un kraukšķīgumu, kā arī netiek izskaloti vitamīni. Pēc tam tos vajag labi nosusināt. To ir ērti darīt ar šādu speciālu zaļumu žāvēšanas centrifūgu:
Es savu pirku pirms daudziem, daudziem gadiem “Ikea”, bet līdzīgus var atrast arī interneta veikalos. Ja tāda “mašīna” jums nav, var vienkārši rūpīgi nosusināt zaļumus ar papīra dvieļiem.
Zaļumus vajag nedaudz apžāvēt pirms liekšanas elektriskajā žāvētājā, lai iztvaicētu lieko mitrumu un paātrinātu žāvēšanas procesu. Turklāt zaļumi tiek žāvēti zemā temperatūrā, tāpēc, ja mitruma būs par daudz, var parādīties pelējums vai nepatīkama smaka.
Tālāk mums būs vajadzīgs blenderis. Man bija liela virtuves kombaina bļoda, bet jūs varat izmantot arī parasto rokas blendera uzgali un dziļu bļodu. Ieliekam zaļumus blenderī un pieberam sāli.
Šoreiz man bija smalkā jūras sāls, bet var gatavot arī ar parasto (vārāmo) sāli. Sasmalcinām zaļumus ar sāli aptuveni vienu minūti, līdz iegūstam viendabīgu masu skaistā gaiši zaļā tonī.
Gandrīz gatavs! Bet sāls tagad ir mitra (no sulas, kas ir zaļumos), tāpēc to vajag izžāvēt.
To var izdarīt elektriskajā žāvētājā vai vienkārši cepeškrāsnī.
Lai gan man ir žāvētājs, šoreiz nolēmu izmantot cepeškrāsni: paņemam cepešpannu, izklājam to ar cepamo papīru un izliekam uz tās mūsu sāli. Ja žāvējat žāvētājā, arī paliktņi ir jāizklāj (vai jāizmanto paliktņi, kas paredzēti pastilas gatavošanai — tie ir bez caurumiem).
Sāli izlīdzinām plānā, vienmērīgā kārtā.
Liekam 50 °C temperatūrā uz konvekcijas režīma un žāvējam apmēram 2–4 stundas. Precīzs laiks atkarīgs no zaļumu daudzuma — jāžāvē līdz pilnīgai gatavībai. Ja sāls paliks mitra, tā vienkārši sabojāsies.
Pēc dažām stundām izskatās šādi:
Sāls gandrīz gatava! Tagad to vajag vēlreiz samaļ, jo pēc tekstūras tā pagaidām atgādina akmeni 😀 Atkal liekam blenderī un maļam burtiski 20 sekundes.
Gatavs!
Pieberam sāli sausā traukā vai burciņā, aizveram ar vāku un glabājam istabas temperatūrā tumšā vietā. Man stāv vienkārši virtuves skapītī — jau gadu, un nekas tai nenotiek!
Svarīgākais — lai trauks būtu pilnīgi sauss un lai pašā sālī (zaļumos) nebūtu atlicis mitrums. Citādi ļoti ātri izaugs pelējums, un visu sagatavi nāksies izmest… Pēc savas pieredzes zinu — reiz nācās vienu izmest, bija ļoti žēl.
Skaistums!
Kas nepieciešams:
dilles
lociņi
pētersīļi
baziliks
vārāmā vai jūras sāls
Visas sastāvdaļas ņem pēc ieskatiem. Sāls daudzumam jābūt apmēram 50 % no zaļumu masas, var arī nedaudz vairāk.
Sāls ar zaļumiem. Kā to izmantot?
Aromātisko sāli var pievienot visiem tiem pašiem ēdieniem, kam parasti liek parasto sāli (nu, izņemot saldos cepumus un desertus). Piemēram — zupām, mērcēm, otrajiem ēdieniem, dažādiem marinējumiem u.c.
Novēlu jums veiksmīgas sagataves! Un ar nepacietību gaidīšu jūsu atsauksmes!