Eļļu no šprotēm un citām zivju konserviem es agrāk vienmēr izmetu. Vienkārši uzsūcu to ar tualetes papīru vai papīra dvieļiem un izmetu atkritumu spainī. Bet reiz pamēģināju ar to gatavot – un tagad iesaku visiem šīs vienkāršās un ļoti garšīgās receptes
Mana mīļākā recepte ir “visu sablendē un ēd”. Pastēte. Precīzāk sakot – pastētes. Te nav kādas konkrētas, vienas receptes. Un tas ir vēl viens šī ēdiena pluss! Katru reizi sanāk jauna garša! Turklāt dažas garšu kombinācijas es pat pierakstu, jo tās gribas atkārtot.
Tātad, ja esam apēduši šprotes, bet eļļa palikusi – es to neizleju! Turklāt, ja man zivs nepieciešama šodien, bet eļļu izmantošu nedaudz vēlāk, es to pārleju nelielā trauciņā vai maisiņā un ielieku saldētavā.
Pastētei parasti izmantoju to, kas palicis ledusskapī. Tie var būt ceptas zivs pārpalikumi, piemēram, kādi vārīti dārzeņi (var izmantot pat kartupeļu biezeni, kas palicis pāri no vakariņām), kāds aizkavējies siera gabaliņš, zaļumi (kādi nu ir, derēs pat kātiņi), skābs ābols u.tml.
Parādīšu kombināciju, kas mums ļoti garšo. Blenderī lieku vārītas olas.
Lasi vēl: Atklāšu vienu triku, kāpēc pelmeņus nedrīkst likt verdošā ūdenī
Pievienoju vārītu burkānu un sausiņus (man šeit ir sausiņi no kukurūzas maizes). Ja vārīta burkāna nav, to var ātri pagatavot mikroviļņu krāsnī. Sausiņu vietā var paņemt jebkuru sakaltušu maizi. Daudz maizes nevajag – pietiks ar vienu šķēli.
Pievienoju arī siera gabaliņu un eļļu no konservu bundžiņas. Ļoti garšīgi sanāk ar eļļu no šprotēm! Bet var izmantot arī eļļu no jebkuriem citiem zivju konserviem.
Lasi vēl: Mājas zefīrs bez olām — gaisīgs kā sapnis, salds kā bērnība un pilnīgi kūst mutē
Pievienoju pēc garšas sāli un garšvielas. Ar garšvielām te arī var “paspēlēties” – var atrast tieši savu iecienīto garšu. Bet šodien man pietiek ar melnajiem maltajiem pipariem. Pievienoju vēl mazliet zaļumu – es paņēmu dilles un lociņus.
Sablendēju visu līdz viendabīgai masai. Un gatavs! Ar jebkuru maizi – ļoti garšīgi!
Sastāvdaļas:
• Vārītas olas – 2 gab.
• Vārīts burkāns – 0,5–1 gab.
• Maize vai sausiņi – 1 šķēle
• Siers – 30 g
• Zaļumi
• Melnie maltie pipari
• Sāls
• Eļļa no zivju konserviem (īpaši garšīgi ar eļļu no šprotēm!)
Eļļu no šprotēm es pievienoju arī “Cēzara” salātu mērcei, kad pa rokai nav anšovu vai Vusteras mērces. To lieliski var aizvietot ar eļļu no zivju konserviem.










