Fakti par novecošanos, par kuriem parasti netiek runāts, taču labāk par tiem zināt, lai izvairītos no tiem nākotnē

 

6. Nesaturēšana

Viena no jutīgām, bet svarīgām tēmām ir urīna nesaturēšanas problēma, kas bieži rodas ar vecumu. Tas ir saistīts ar iegurņa pamatnes muskuļu vājināšanos, urīnpūšļa vai prostatas darbības izmaiņām vīriešiem.

Urologi iesaka neignorēt šo problēmu, uzskatot, ka “nesaturēšana nav neizbēgama novecošanas sastāvdaļa, un daudzos gadījumos to var ārstēt.”

Situāciju var būtiski uzlabot vingrinājumi iegurņa pamatnes muskuļu nostiprināšanai, uztura izmaiņas un medi***iska iejaukšanās.

7. Emocionālie aspekti

Novecošana ietekmē ne tikai fizisko, bet arī emocionālo sfēru. Daudzi cilvēki atzīmē izmaiņas laika uztverē – šķiet, ka tas plūst ātrāk. Novecojot, mūsu laika uztvere sašaurinās, liekot mums labāk novērtēt pašreizējo mirkli.

8. Novecošanas pozitīvie aspekti

Neskatoties uz problēmām, novecošanai ir arī daudz pozitīvu aspektu. Ar vecumu nāk dzīves pieredzē balstīta gudrība. Daudzi cilvēki atzīmē, ka kļūst pašpārliecinātāki un mazāk uztraucas par citu viedokli.

Atliek vairāk brīvā laika vaļaspriekiem un jaunām interesēm.

Sagatavošanās novecošanai jāsāk ilgi pirms pirmo pazīmju parādīšanās. Protams, pirmkārt, tās ir rūpes par fizisko veselību, kognitīvo funkciju uzturēšana, sociālo sakaru veidošana un finanšu plānošana.

Un arī neaizmirstiet psiholoģisko sagatavošanos, garīgā veselība ir daudz vērta.

Ēriks Eriksons stāstīja par to, cik svarīgi vecumdienās ir panākt “ego integrāciju” – pieņemt savu dzīvi tādu, kāda tā ir bijusi, ar visām tās veiksmēm un neveiksmēm.

Novecošana ir dabisks process, kas rada gan izaicinājumus, gan iespējas. Zinot par iespējamām izmaiņām, varat tām labāk sagatavoties un pielāgoties tām.

Kā teica filozofs Bertrāns Rasels: “Novecošanas māksla ir būt par piemēru jauniešiem, nevis pārmetumiem.” Atklāta diskusija par visiem novecošanas aspektiem palīdzēs lauzt stereotipus un radīt iekļaujošāku sabiedrību visu vecumu cilvēkiem.

Lasi vēl: Japāņu gudrība: Vienīgā cilvēku kategorija, kam dzīvē viss izdosies

Novecošanās procesa izpratne un pieņemšana ļauj mums dzīvot pilnvērtīgi katrā posmā, novērtējot katru mirkli un turpinot augt un attīstīties, neskatoties uz mūsu vecumu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment