Fantastiski garšīgi: sālīti gurķi katlā ziemas krājumiem. Dalos ar senu pārbaudītu recepti!

Šī sālītu gurķu recepte ziemas krājumiem ir ļoti vienkārša un viegli pielāgojama katra vēlmēm. Gurķiem var pievienot asos piparus, estragonu vai kinzu jeb koriandru, palielināt diļļu, mārrutku vai ķiploku daudzumu.

Sālīšanai ņemu 3 kilogramus nelielu gurķīšu, 7 litru katlu un vāku, kura diametrs ir nedaudz mazāks par katla diametru. Šādu sastāvdaļu daudzumu var ievietot divās 3 litru burkās.

Ar to, protams, nepietiks visai ziemai, īpaši ģimenes vajadzībām, taču sanāks 2-3 mēnešiem, turklāt ar laiku skābēti gurķi kļūst tikai garšīgāki.

Sastāvdaļas:

3 kilogrami nelielu gurķu;
2 litri auksta ūdens (+1 glāze verdoša ūdens);
6 ēdamkarotes sāls;
6 diļļu kāti ar sēklotni;
1 burkāns saldumam (nav obligāti);
7-9 graudiņi smaržīgo piparu;
15 graudiņi melno piparu;
1 maza sarkanā asā pipara pāksts (pēc vēlēšanās);
3-4 gabaliņi notīrītas mārruktu saknes;
10 ķiploku daiviņas, sagrieztas uz pusēm;
4 lauru lapas;
2-3 stublāji estragona;
3-4 ķiršu, upeņu vai ozola lapas (pēc vēlēšanās);
7 litru katls ar vāku vai divas 3 litru burkas.

Rūpīgi nomazgājam katlu un tā vāku ar verdošu ūdeni. Gurķus iemērcam aukstā ūdenī uz 1-2 stundām, pēc tam noskalojam un ļaujam nožūt. Ja ir vēlēšanās, gurķiem var nogriezt vienu vai abus galus.

Mārrutku sakni un burkānu nomizojam un sagriežam garās strēmelēs, noskalojam aso piparu pāksti, dilles, lapas un garšaugus. Ķiplokus nomizojam un sagriežam lielos gabalos.

Mazā katliņā uzvārām 1 glāzi ūdens, pievienojam sāli un maisām, līdz tas pilnībā izšķīst.

Lielā katla dibenā liekam pusi no dillēm, zaļumiem un lapām. Pievienojam pusi mārrutku sakņu, aso piparu pāksti, melno piparu graudus un smaržīgo piparu graudus.

Piepildām katlu ar gurķiem. Starp tiem liekam dilles, ķiplokus un mārrutkus, bet pa virsu – pārējās dilles.

Katlā ielejam sāls šķīdumu un pievienojam aukstu ūdeni, lai tas pārklātu saturu (apmēram 2 litrus). Uzliekam katlam vāku un atstājam istabas temperatūrā 3-4 dienas (ja iespējams, ilgāk).

Pa to laiku sālījums kļūs duļķains – sākas fermentācijas process, un uz virsmas parādās putas, kuras rūpīgi jānoņem ar karoti.

Pēc tam gurķus varam novietot pagrabā, ledusskapī vai citā aukstā vietā un uzglabāt zem parasta vāka. Ēšanai gurķi būs gatavi apmēram pēc divām nedēļām, lai gan jau pēc 2-3 dienām iegūs nedaudz skābenu garšu.

Ja sālītus gurķus ziemai vēlamies pagatavot 3 litru burkās, tad pēc 3 dienām sālījumu ielejam katliņā un vārām 1-2 minūtes, pēc tam ielejam burkās. Šķidrumam jāsasniedz burkas mala. Ja sālījuma nepietiek, pievienojam verdošu ūdeni.

Aizveram burkas ar tīriem plastmasas vāciņiem, ļaujam tām atdzist un ievietojam pagrabā vai ledusskapī. Šādi gurķi stāvēs vairākus mēnešus, praktiski līdz pavasarim.

Ja tev noderēja šī lieliskā gurķu konservēšanas recepte, atzīmē rakstu ar “patīk” un dalies ar to sociālajos tīklos. Bet varbūt tev pašam/pašai ir kāds brīnišķīgs gurķu sālīšanas paņēmiens? Pastāsti komentāros!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment