Flokši ziedēs daudz greznāk un ilgāk. Varbūt jūs to nezinājāt.

Es nekad īsti nesatraucos par saviem flokšiem. Bet tomēr es nevaru teikt, ka tie ir pilnīgi nepretenciozi ziedi. Viņiem ir savas kaprīzes. Ir arī brīži, ja zini kādus, flokšu ziedēšanu var paildzināt ilgāk.

Tādus novērojumus esmu veicis daudzu gadu garumā, audzējot šos ziedus.

Stādot flokšus atklātā vietā, ziedēšanas laiks būs īsāks. Jo spožajā saulē un karstā sausā gaisā ziedi ātri novīst.
Labākā stādīšanas vieta ilgstošai ziedēšanai ir saule vēsā pēcpusdienā un gaiša daļēja ēna pēc pulksten 14.00.

Flokšus vēlams stādīt pēc šķirnes. Tos nestādiet vienā grupā šķirnes ar dažādiem ziedēšanas periodiem, dažādu augstumu un dažādu krāsu. Pretējā gadījumā tik daudzveidīgā sabiedrībā katra atsevišķā šķirne tiks zaudēta starp citām.

Daudz skaistāki izskatās vairāki vienas šķirnes flokšu krūmi, kas iestādīti vienā grupā. Rezultāts ir skaists spilgts punkts, ko var redzēt no tālienes.

Bieži vien floksi zied vāji vienkārša mitruma trūkuma dēļ. Galu galā viņu sakņu sistēma ir diezgan virspusēja. Jau pavasara beigās un vasaras sākumā ievērojami samazinās augsnes mitrums un paaugstinās gaisa temperatūra.
Tā rezultātā augšējais augsnes slānis vietā, kur atrodas saknes, ātri izžūst. Tas tieši ietekmē ziedēšanas kvalitāti un ilgumu.

Tieši maija beigās es bagātīgi mulčēju sakņu zonu zem flokšiem. Šajā gadījumā pietiek ar vienu bagātīgu laistīšanu visai nedēļai.

Lasi vēl: Baklažānu salāti, kurus viesiem neapnīk likt šķīvjos: recepti paņēmu no savas dzimšanas dienas

Vēl viens novērojums – gandrīz katru gadu mani floksi līdz maijam sāka slimot ar miltrasu. Mana kļūda bija tā, ka katru gadu es apzinīgi centos ārstēt šo pašu rasu. Bieži vien ar mainīgiem panākumiem.

Bet mēs nedrīkstam to ārstēt, bet nedrīkstam ļaut tam notikt. Tāpēc vienā pavasarī es apstrādāju flokšus ar TOPAZ uz jaunajiem flokšu dzinumiem. Kad zara dzinumi ir tikai 10 cm.

Pēc apmēram 2 nedēļām es to vēlreiz apsmidzināju ar topāzu. Tajā gadā MR vispār neparādījās. Kopš tā laika es katru gadu lietoju profilaksi pret MR un vairs par to nedomāju.

Flokšu ziedēšanas skaistums palielinās līdz ar krūmu vecumu un puduru augšanu. Tāpēc flokšus nevajadzētu stādīt bieži. Bet nav arī jēgas augt vienā vietā bezgalīgi.

Sakneņi novecos, sāks pārmērīgi izvirzīties no zemes, un ziemā krūms var sasalt. Optimālais periods flokšu krūma audzēšanai pirms sadalīšanas ir 5 gadi.

Lasi vēl: Dzīvnieks, ko šajā attēlā redzat pirmo, atklās, kas jūs esat.

Un, lai pēc iespējas ilgāk paildzinātu ziedēšanu, pēc flokšu cepurīšu izbalēšanas stublājus pilnībā nenogriežu, bet tikai noņemu ziedu cepurītes. Šajā gadījumā pamostas pumpuri virs lapām, un no tiem parādās sānu zari ar jauniem ziediem.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment