“Gaidāmā pensiju indeksācija rada satraukumu pensionāru vidū: cilvēkiem ar lielajiem darba stāžiem būs vēl mazāk nekā pašreiz.”

Pensionāri jūtas noraizējušies par tuvojošos pensiju indeksāciju, informēja Latvijas Pensionāru federācijas priekšsēdētāja Aija Barča aģentūrai.

 

Plānots, ka no 1. oktobra visiem valsts pensijām – vecuma, izdienas, invaliditātes, apgādnieka zaudējuma pensijām un atlīdzībām – tiks pielietots indekss 1,064. Tas nozīmē, ka šogad pilnībā indeksējamās pensijas vidēji palielināsies par 6,4%.

 

Labklājības ministrija (LM) iepriekš skaidroja, ka saskaņā ar normatīvo regulējumu pensiju indeksu veido faktiskais patēriņa cenu indekss jeb inflācija, kas aprēķināta par 12 mēnešu periodu, kā arī daļa no apdrošināšanas iemaksu algu summas. Šī summa ietver visu naudu, no kuras gada laikā bija jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas, kā arī pozitīvā reālā pieauguma procenti.

Labklājības ministrija (LM) paskaidroja, ka šogad situācija atšķiras no iepriekšējiem gadiem. Iepriekšējā gada augstā inflācija noveda pie tā, ka apdrošināšanas iemaksu algu summu reālais pieaugums 2022. gadā bija zem nulles vai negatīvs. Tādēļ tas netiek ņemts vērā indeksa aprēķinos, un šogad indeksu veido tikai faktiskais patēriņa cenu indekss. Šis indekss ir aprēķināts no laikposma no 2022. gada 1. augusta līdz 2023. gada 31. jūlijam. Tā rezultātā vecuma pensiju indeksācijā, neatkarīgi no cilvēka uzkrātā apdrošināšanas stāža, tiks izmantots tikai viens indekss – faktiskais patēriņa cenu indekss.

 

Barča norādīja, ka daudzi cilvēki nav apmierināti ar to, ka tiks izmantots tikai viens indekss, jo “cilvēkiem ar ilgiem darba gadiem nāksies saskarties ar vēl mazākiem pieauguma rādītājiem nekā pašlaik”.

“Mēs visi dodamies uz tām pašiem veikaliem, veicam tos pašus maksājumus. Cilvēki ir noraizējušies, taču mēs aicinām – ja zināt savu pensiju, pieskaitiet klāt 6,4%. Tas ir izdarāms aprēķināt. Indeksēta netiek tikai pensija, bet arī papildinājums par darba stažu līdz 1996. gadam, tomēr tas attiecas uz tiem pensionāriem, kuri aizgājuši pensijā līdz 2011. gada 31. decembrim,” stāstīja Barča.

 

Runājot par pakāpeniski piešķirto piemaksu atjaunošanu pie tiem vecuma un invaliditātes pensijām, kuras piešķirtas no 2012. gada par apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim, Barča norādīja, ka federācija gaida nākamā gada budžetu. Iepriekšējās gadu laikā tas tika uzskatīts par vienu no galvenajām prioritātēm, bet kas notiks nākamajā gadā, nav zināms, un pensionārus tas rada satraukumu.

“Pensionāriem rada satraukumu nākamā apkures sezona un elektrības izmaksas. Turklāt tiem cilvēkiem, kuru pensija ir 609 eiro, būs jāsamaksā papildu 38 eiro piemaksa. Taču neapliekamais minimums ir noteikts 500 eiro apmērā, un tas nozīmē, ka cilvēki pat nesaņems šos 38 eiro papildu maksājumus – tos aptvers nodokļi,” skaidroja Barča.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment