Šodien gatavosim īpaši pufīgas un gaisīgas pankūciņas kefīra mīklā — tieši tādas, kādas bērnībā cepa vecmāmiņa. Tās sanāk mīkstas, maigas un vieglas kā mākonīši. Šī recepte ir piemērota tiem, kas vēlas ko vienkāršu un mājīgu:
tajā nav ne rauga, ne olas, un arī sodas garša nav jūtama. Tikai dažas sastāvdaļas, pāris minūtes rūpības — un brokastu galds jau smaržo pēc mājām.
Svarīgākais ir ievērot trīs vienkāršus pamatnoteikumus — un Jums vienmēr izdosies maigas, gaisīgas pankūciņas, kā mazi silti spilventiņi.
Precīzas sastāvdaļas atradīsi raksta beigās!
Pagatavošanas gaita:
Dziļā bļodā ielejam kefīru istabas temperatūrā. Tas ir ļoti svarīgs moments — siltā vidē sodas reakcija notiek daudz aktīvāk un ātrāk. Ja kefīrs ir pārāk auksts, es to ieleju karstā krūzē un ielieku siltā ūdenī. Šī metode mani ne reizi vien ir izglābusi, kad brokastis jāpagatavo ātri.
Tālāk uzreiz pārejam pie nākamā soļa — pievienojam sodu. To nav nepieciešams nodzēst, jo kefīrs jau ir skāba vide. Pēc dažām sekundēm redzēsiet reakciju.
Pievienojam cukuru — vienu ēdamkaroti. Pankūku garša nav pārāk salda, un tās lieliski sader ar Jūsu iecienīto ievārījumu vai iebiezināto pienu. Esmu mēģinājis pievienot vairāk cukura, bet rezultāts bija sliktāks — pankūkas ātrāk piedega un vairs nebija pufīgas, vai arī ātri saplaka.
Miltus pievienojam pakāpeniski, nelielām porcijām. Mīklu nevajag pārāk intensīvi maisīt — tikai tik daudz, lai nebūtu kunkuļu. Ja maisīsiet pārāk ilgi, recepte var neizdoties.
Cepšanu sākam uzreiz. Vienkārši ar karoti ņemam mīklu un liekam uz pannas sakarsētā eļļā. Ļoti svarīgi ir sekot līdzi temperatūrai, lai pankūciņas paspēj izcepties un nepiedegtu. Esmu mēģinājis atstāt mīklu ievilkties, bet man tas nepatika.
Koks, kas “aizdzenot” prom no mājas vīriešus: vai tūjas drīkst stādīt pie mājas?
Es cepu no vienas puses bez vāka, un kad apakša ir skaisti apbrūnējusi, apgriežu un cepu otru pusi jau zem vāka.
Sastāvdaļas:
Kefīrs – 250 ml jeb 1 glāze (es izmantoju liesu)
Soda – 1/2 tējkarotes
Cukurs – 1 ēdamkarote
Sāls – šķipsniņa (aptuveni 5 g)
Milti – 140 g jeb aptuveni 1 glāze (250 ml tilpumā)
Eļļa cepšanai – es izmantoju saulespuķu eļļu
Gatavās pankūkas lieku uz papīra dvieļa.