Gaisīgi un viegli pagatavojami pīrādziņi ”Viktorija”

Reizēm gribas pagatavot kaut ko vienkāršu, bet tādu, kas acumirklī piepilda māju ar svaigi ceptu gardumu aromātu. Man ļoti patīk gatavot ceptus pīrāgus ar kartupeļiem un sēnēm — tie ir mīksti, zeltaini un ļoti mājās gatavoti.

Sēnes piešķir bagātīgu aromātu, un kartupeļi padara pildījumu maigu un sātīgu. Šie pīrāgi ir garšīgi gan karsti, gan auksti — īpaši ar tasi tējas.

Pildījums:

  • Kartupeļi — 500 g
  • Sēnes (šampinjoni, austeru sēnes vai meža sēnes) — 300 g
  • Sīpols — 1 liels
  • Sāls — 1 tējkarote
  • Melnie pipari — ½ tējkarotes
  • Augu eļļa — 3 ēd.k. karotes
  • Mīkla
  • Sausais raugs — 8 g
  • Sāls — ½ tējkarotes
  • Cukurs — 3 tējkarotes
  • Siltais ūdens (35–40°C) — 250 ml
  • Augu eļļa — 1 ēd.k.
  • Kviešu milti — 400 g

Kā es gatavoju:

Es sāku ar pildījumu. Es nomizoju kartupeļus, sagriežu tos lielos gabalos un vāru sālsūdenī, līdz tie ir mīksti. Nokāšu un saspaidīšu. Kamēr kartupeļi vārās, sagatavoju sēnes. Tās smalki sakapāju un apcepu augu eļļā līdz zeltaini brūnai krāsai. Tad pievienoju smalki sagrieztu sīpolu un apcepu vēl 5–7 minūtes, līdz tas kļūst caurspīdīgs.

VIDEO:

Padoms: Ja izmantoju meža sēnes, tās iepriekš novāru 15–20 minūtes, lai atbrīvotos no rūgtuma. Es sajaucu kartupeļus ar sēnēm un sīpoliem, pievienojot sāli un piparus pēc garšas. Pildījumam jābūt smaržīgam un ne šķidram. Ļauju tam pilnībā atdzist — silts pildījums var mīkstināt mīklu. Tagad gatavoju mīklu. Bļodā sajaucu sauso raugu, cukuru, sāli un siltu ūdeni. Saputoju, tad pievienoju augu eļļu un izsijātus miltus. Mīcu mīkstā mīklā, kas nelīp pie rokām.

Padoms: Nepievienojiet visus miltus uzreiz — pievienojiet tos pakāpeniski, līdz mīkla ir elastīga un dzīvīga. Ieziež mīklu ar augu eļļu, pārklāj ar pārtikas plēvi un ļauj tai atpūsties 1,5 stundas. Kad tā uzrūgst, izspiež to un ļauj tai atpūsties vēl pusstundu.

Sadala mīklu 60 g gabaliņos un izrullē tos apļos. Centrā ieliek karoti pildījuma un saspied malas, lai izveidotu trīsstūri. Padoms: Ja malas saspiedīsi ar mitriem pirkstiem, pīrādziņi cepšanas laikā neatvērsies. Cep uz vidējas uguns augu eļļā, līdz tie ir zeltaini brūni no abām pusēm. Gatavos pīrādziņus novieto uz papīra dvieļa, lai noņemtu lieko eļļu.

Lasi vēl: Diemžēl no 1.novembra vakara laikapstākļi sagriezīsies kājām gaisā: ”Ziema nāk ar vērienu”

Virtuves padomi:

Lai pagatavotu versiju ar mazāku tauku saturu, cep pīrādziņus cepeškrāsnī 180°C temperatūrā 20–25 minūtes. Vēl aromātiskākam rezultātam pildījumam var pievienot atsevišķi nedaudz cepta sīpola. Pīrādziņu pārpalikumi ir garšīgi auksti, īpaši ar marinētu gurķu sālījumu vai kefīru. Uzglabā pīrādziņus traukā istabas temperatūrā līdz 24 stundām, pēc tam uzsildi sausā pannā.