Galvenais veiksmīgs sīpolu kaltēšanas noslēpums, lai tie nesapūtu un glabātos līdz nākamajai ražai

 

Trešais posms

Tagad parunāsim par žāvēšanu. Tā ir vissvarīgākā stadija. Pēc apgriešanas sīpoli jāžāvē apmēram mēnesi. Ideālā žāvēšanas temperatūra ir +25…+30 °C.

Izklājiet sīpolus vienā kārtā labi vēdināmā vietā, kas pasargāta no tiešiem saules stariem. Regulāri apgroziet galviņas, lai tās vienmērīgi izžūtu no visām pusēm. Tas palīdz novērst pelējuma un puves attīstību.

Kad žāvēšana pabeigta, sīpoli rūpīgi jāsakārto. Atlasa un izņem bojātās, sapuvušās vai ar pelējumu skartās galviņas. Pārliecinieties, ka sīpola kakliņi ir pilnīgi sausi un cieši noslēgti.

Sīpols ir gatavs glabāšanai, ja, pārberot, tas rada raksturīgu čaukstoņu, bet ārējās čaulas viegli nolobās. Pareizi izžāvēts sīpols spēj saglabāties līdz nākamajai ražai, nesapūst un nezaudē savas derīgās īpašības.

Ceturtais posms

Pēc žāvēšanas sīpoli ir gatavi glabāšanai. Vislabāk tos uzglabāt vēsā, sausā un tumšā vietā, piemēram, pagrabā vai pieliekamajā. Tos var glabāt tīklos, kastēs vai grozos. Galvenais – nodrošināt labu ventilāciju, lai sīpoli nepārsiltu un nesāktu pūt.

Svarīgi! Vienmēr pievērsiet uzmanību sīpolu šķirnei, ko stādāt. Ir šķirnes, kas paredzētas tikai svaigam patēriņam – ar sulīgu un maigu mīkstumu, taču tām nav raksturīga spēja ilgstoši uzglabāties. Tās ātri sāk dīgt, pūt vai izžūt, pat ievērojot visus žāvēšanas un uzglabāšanas noteikumus.

Lasi vēl: Aplaistiet dobes ar vienkāršu līdzekli pirms ķiploku stādīšanas rudenī – ķiploki izaugs lieli

Savukārt šķirnes, kas paredzētas ilgstošai glabāšanai, izceļas ar blīvu galviņas struktūru un biezākām, stingrākām ārējām čaulām, kas aizsargā no mitruma un slimību ierosinātājiem, tādējādi paildzinot glabāšanas laiku.