Ja es to agrāk būtu zinājusi, ka no sīpola var gatavot tik garšīgu lietu, šī recepte sen kļūtu par manu visbiežāk lietoto. Kad es pagaršoju šo gardumu, tagad gatavoju to jebkurā iespējamā gadījumā.
Uzkoda ir lieliska – pazūd acumirklī, pat nepaspēj atdzist. Lai gan arī aukstā veidā tā ir ļoti laba.
Gandrīz neviens nezina par šo recepti. Šodien parādīšu, cik vienkārši un ātri to var pagatavot. Rezultāts daudziem patīkami pārsteigs, pat tiem, kas sīpolu vispār necieš.
Kas un kā darām
Tātad šodien mums ir ēdiens no tīra sīpola, nekā cita – tikai ar īpašo mērci. Jau oriģināli, vai ne?
Tātad, sākam gatavot. Ņemam sīpolu, pavisam parasto sīpolu, vēlams mazas sīpoliņus. Es speciāli stāvu veikalā un izvēlos vismazākās un vienmērīgākās.
Sīpolu nomizojam un sagriežam lielos daiviņās. Tātad, katru sīpoliņu parasti sagriežam četrās daļās.
Liekam sīpolu bļodā un ķeramies pie mērces gatavošanas. Tam atsevišķā bļodā sajaucam augu eļļu, nedaudz medus, galda etiķi, sausus aromātiskos garšaugus, sāli un papriku.
Medu, pat ja parasti to neizmantojat receptēs, iesaku tomēr pamēģināt. Tā garšu īpaši nejutīsiet, bet tas piešķirs marinādei vajadzīgo niansi un vēlāk apstrādājot ļaus sīpolam viegli karamelizēties.
Ielejam mērci uz sīpoliem un kārtīgi samaisām. Vairs nav jāgaida – sīpolus marinēt nevajag.
Tālāk ņemam cepšanas formu. Var to izklāt ar cepampapīru, ja negribas vai žēl formas. Es šoreiz darīju vienkārši bez papīra. Patiesībā sieva pēc tam mani nedaudz pārmeta.
Lasi vēl: Pārmaiņu laiks un jauns skatījums uz pagātni: Tamāra Globa iezīmē grūtākās oktobra dienas un devusi padomus, kā kļūt laimīgiem
Izklājam sīpolus formā vienā kārtā un izlīdzinām kārtīgi.
Tikmēr cepeškrāsns jau ir iesildīta. Ieliekam sīpolus tajā un cepam 40 minūtes 200 grādos. Nevajag ne pārklāt, ne apgriezt – tas arī viss!
Apkaisām ceptos sīpolus ar zaļumiem un garšojam. Ak, cik gardi, mammīt! Es varu vienu šādu šķīvi apēst viegli. Kad gatavojam viesiem, tad taisām uzreiz lielāku porciju. Iznāk patiesi pārsteidzoša un oriģināla uzkoda.
Sastāvdaļas:
Sīpoli – 10 gab.
Augu eļļa – 70 ml
Medus – 1,5 ēd.k.
Garšaugi, paprika, sāls – pa 1 tējk.
Etiķis 9% – 1,5 ēd.k.
Lasi vēl: Spēcīgs paņēmiens paklāja un grīdas seguma tīrīšanai: pastāstu, kā var iztīrīt paklāju, grīdas segumu, dīvānu un mēbeles
Cik labi tas garšo vienkārši kopā ar vārītām kartupeļiem un skābētajiem kāpostiem. Tātad, draugi, noteikti gatavojiet. Ļoti garšīgi, vienkārši un lēti.