Interesants variants veģetāram ēdienam ir kartupeļu un griķu kotletes. Tās ir ideāli piemērotas gavēņa laikam, un tās ļoti patiks ne tikai veģetāra uztura cienītājiem.
Pastāstīsim, kā pagatavot šo vienkāršo un pietiekami sātīgo ēdienu.
Sastāvdaļas kartupeļu-griķu kotlešu pagatavošanai
Kartupeļi – 400 g
Griķi – 200 g
Burkāni – 140 g
Sīpoli – 140 g
Milti (vai rīvmaize) – 3-5 ēdamkarotes
Augu eļļa – 30-40 g
Sāls – šķipsniņa
Pipari – pēc garšas
Kūpināta paprika – pēc garšas
Kaltēti ķiploki – pēc garšas
Hmeli-suneli garšviela – pēc garšas
Kotlešu pagatavošanas gaita
Kotletes gatavo no novārītiem griķiem un kartupeļiem. Tāpēc vispirms ir jānomazgā kartupeļi un jāvāra ar vizu mizu. Noskalo griķus, liek nelielā katliņā, pārklāj ar ūdeni un vāra, līdz tie kļūst mīksti. Tikmēr sagatavojiet pārējās sastāvdaļas.
Sīpolu vajag nomizot un sagriezt mazos kubiņos, bet burkānus nomizot un sarīvēt uz lielas rīves. Lai uzlabotu kotlešu garšu, dārzeņus ir ieteicams apcept. Vispirms apcepiet sīpolu augu eļļā, līdz tas ir mīksts, apmēram 5 minūtes. Tad pievieno burkānus un maisot apcep sastāvdaļas 5-7 minūtes.
Vārītos kartupeļus nomizo un sarīvē uz lielās rīves. Kartupeļiem pievieno novārītus griķus, kā arī apceptos dārzeņus. Ja vēlaties, kartupeļu maisījumam varat pievienot sāli, piparus un garšvielas. Maisījumu rūpīgi samaisa un veido mazas kotletītes.
Lai palīdzētu kotletēm labāk saglabāt formu, apviļā tās miltos vai rīvmaizē. Pēc tam kotletes jāapcep uz vidējas uguns 3 minūtes no katras puses. Ja cepšanai izmantojāt eļļu, pirms pasniegšanas vispirms nolieciet kotletes uz salvetes, lai noņemtu liekos taukus.