Garšīgāka nekā bērnībā – “Skudru pūznis” – labākā pazīstamā deserta recepte

Gatavosim desertu, kas visiem ir pazīstams no bērnības – tas ir “Skudru pūznis”. Izrādās neticami garšīgs, kraukšķīgs, drupans, bet ne ciets vai slapjš. Mājās gatavotā versija ir daudz garšīgāka nekā veikalā pirktās kūkas.

SASTĀVDAĻAS:

Smilšu kūkas mīkla:

sviests (82,5%) – 280 g
sāls – šķipsniņa
pūdercukurs – 30 g
olas – 2 gab +1 dzeltenums
cepamais pulveris – 7 g
milti – 500 g

Krēms:

sviests (82,5%) – 150 g
vārīts iebiezināts piens – 1 bundža (380 g)
medus – 40 g

Dekors:

piena šokolāde (kausēta) – 60 g
tumšā šokolāde (rīvēta)

GATAVOŠANAS METODE:

Sākam gatavot ar smilšu mīklu. Sajauc 280 g mīksta sviesta ar šķipsniņu sāls un 30 g pūdercukura.

Es izmantoju eļļu ar tauku saturu 82,5%.

Visu sajaucam ar mikseri līdz viendabīgai masai un tagad pa vienai masā pievienojam 2 olas un 1 dzeltenumu.

Svarīgi, lai arī olas būtu istabas temperatūrā, kā sviestam, lai masa neatdalās.

Nākamo olu pievieno tikai pēc tam, kad iepriekšējā ir labi sajaukta ar sviestu.

Citā bļodā sajauc 500 g izsijātu miltu un 7 g cepamā pulvera un pamazām sāc krēmīgajai masai pievienot sausās sastāvdaļas. Sajauc ar lāpstiņu.

Tad pievieno vēl vienu daļu miltu, vēlreiz kārtīgi samaisa un tādējādi pamazām pievienojot miltus, ar lāpstiņu mīca mīklu pēc iespējas ilgāk.

Mazāk laika jāpavada, saskaroties ar mīklu ar rokām, lai sviests nekust.

Kad kļūst grūti mīcīt mīklu ar lāpstiņu, atlikušos miltus ber uz galda un mīklu spaidam. Turpiniet mīcīt, līdz mīkla saplūst vienā kunkulī.

Mēs rīkojamies ātri un nesildām mīklu rokās.

Tagad mīklu sadalām 4 daļās un katru iesaiņojam atsevišķā maisiņā. Liek saldētavā uz 30 minūtēm. Mīklai vajadzētu labi atdzist.

Pēc pusstundas izņemam pirmo mīklas gabalu no saldētavas un sākam rīvēt caur rupjo rīvi tieši uz cepešpannas, kas izklāta ar cepampapīru.

Arī šeit mēs rīkojamies ātri, lai mīkla nesāktu kust mūsu rokās.

Ar dakšiņu vienmērīgi sadaliet to pa visu cepešpannu un nekavējoties cepiet cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 180°C 20 minūtes.

Pēc 10 minūtēm atveriet cepeškrāsni un ar putojamo slotiņu samaisiet mīklu un ielieciet to atpakaļ cepeškrāsnī vēl uz 10 minūtēm. Smilšu skaidiņām jābūt rožainām un zeltainām.

Cepiet drupatas uz divām cepešpannām, lai tās vienmērīgi izceptos.

Lasi vēl: Sviestmaizes ar krabju nūjiņām, krēmsieru un kivi

Un beigās sanāca tāda drupača – zelta krāsā, drupana un nav cieta.

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu…

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment