Garšo kā svaigas: jau daudzus gadus zemenes ziemai gatavoju tikai šādi

Turpinu veidot krājumus ziemai, un šodien jums pastāstīšu, kā gatavoju zemenes savā sulā. Ogas izdodas gluži kā svaigas, bet nepieciešamais cukura daudzums ir minimāls.

Vispirms zemenes kārtīgi nomazgāju zem tekoša ūdens un nosusinu uz dvieļa. Tad norauju “astītes” un ogas salieku iepriekš sterilizētās puslitra burciņās. Katrā burciņā pievienoju 100 gramus cukura. Zemenes var arī vienkārši ielikt lielā bļodā un pārkaisīt ar cukuru, uz 1 kilogramu zemeņu ņemot 400 gramus cukura. Nemaisot, atstāju uz vairākām stundām un pēc tam pārlieku burciņās.

Burciņām uzskrūvēju vāciņus un atstāju uz galda istabas temperatūrā uz 3 stundām, lai ogas izdala sulu. Uz nakti parasti tās ievietoju ledusskapī. Kad zemenes nedaudz nosēdušās un izdalījušas sulu, ņemu vienu burciņu un no tās pārlieku zemenes pārējās burciņās, piepildot līdz augšai.


Cukuru samaisu ar sulu un pievienoju to burciņām. No 8 burciņām man paliek 6. Lai sterilizētu, lieku burciņas katlā uz silikona paklājiņa vai lupatiņas. Katrā burciņā pievienoju citronskābi – 1/3 tējkarotes uz puslitra burciņu. Uzlieku vāciņus un ieleju katlā siltu ūdeni līdz “pleciņiem”.

Tiklīdz ūdens uzvārās, burciņas sterilizēju apmēram 7 minūtes. Tad izņemu tās un uzskrūvēju vāciņus. Ja burciņas apakšā ir palicis cukurs, tā nedaudz jāpakrata – cukurs izšķīst.

Apgriežu burciņas ar vāciņiem uz leju, pārklāju ar siltu pārsegu un atstāju, līdz tās pilnībā atdziest. Burciņas glabāju virtuves skapī istabas temperatūrā. Šī recepte ir pārbaudīta gadiem ilgi, un mani mājinieki ir sajūsmā par šādi konservētām zemenēm. Ogas izdodas ļoti garšīgas, bet zemeņu sīrupu es pievienoju biezpienam, jogurtam vai uzleju pankūkām un plācenīšiem.

Sastāvdaļas 500 ml burciņai:

  1. Zemenes: 300-350 g
  2. Cukurs: 100 g
  3. Citronskābe: 1/3 tējk.

Lasi vēl: Latvijā apsver samazināt atļauto ātrumu ārpus apdzīvotām vietām – jau zināms, līdz cik km/h

Izmēģiniet arī jūs šo brīnišķīgo zemeņu konservēšanas recepti, jūsu ģimenes locekļi būs pateicīgi. Būsim gandarīti, ja atzīmēsiet šo rakstu ar “patīk” un dalīsieties ar to sociālajos tīklos. Gaidām arī jūsu komentārus, it īpaši, ja esat zemeņu cienītājs!