Vienkāršas un garšas bagātas lavaša uzkodas, kas svētku laikā vienmēr izdodas un iepriecina visus viesus.
Gatavojoties svētkiem, bieži gribas atrast tādas uzkodas, kuras var pagatavot vienkārši, bez liekas steigas un ar pārliecību, ka tās garšos ikvienam. Lavašs šādos brīžos ir ļoti ērts palīgs, jo tas labi tur formu, ļauj ātri sagatavot ruletes un piešķir galdam glītu un sakoptu izskatu. Turklāt tas viegli apvienojas gan ar sātīgiem, gan svaigiem produktiem, tāpēc recepšu iespējas ir plašas un pielāgojamas tam, kas mājās pieejams. Šajā rakstā apkopotas trīs pārbaudītas lavaša uzkodas, kas gadiem ilgi ir bijušas iecienītas tieši tāpēc, ka tās vienmēr izdodas un vienmēr pazūd no galda pirmās.
Lavaša uzkoda ar sieru, zaļumiem un vieglu ķiploka pikantumu
Šī uzkoda ir piemērota brīžiem, kad vēlamies kaut ko maigāku, bet ar izteiktu garšas raksturu. Sieram un olām pievienotais ķiploks piešķir nelielu pikantumu, savukārt svaigie zaļumi piedod vieglumu. Masa klājas vienmērīgi un labi turas kopā, tāpēc ruletei ir skaists griezums.
Pēc ietinšanas tai nepieciešams nedaudz laika ledusskapī, lai garšas savelkas un struktūra kļūst stingrāka. Šī uzkoda der gan siltā, gan vēsākā pasniegšanas temperatūrā, un to var viegli pielāgot pēc garšas, mainot zaļumu daudzumu. Mājas apstākļos tā prasa vien dažas vienkāršas darbības un nelielu pacietību, līdz rulete atdziest un ir gatava griešanai.
Gatavošana
Uz izklāta lavaša vienmērīgi uzklāj sajaukto siera, olu, ķiploka un zaļumu masu, cieši satin ruletē un liek ledusskapī, lai tā kļūtu stingra un viegli griežama.
Padoms labākam rezultātam
Ja vēlies maigāku garšu, ķiploku izmanto mazāk vai pievieno to tikai vienai lavaša kārtai.
Sastāvdaļas
Lavašs 3–4 loksnes, siers 300 g, olas 4 gab., ķiploki 3–4 daiviņas, zaļumi, majonēze 100 g.
Lavaša ruletes ar krabju nūjiņām un krēmīgu siera slāni
Šī recepte ir laba izvēle, ja gribas ko pazīstamu, bet nedaudz svinīgāku. Klasiskās krabju nūjiņas, olas un siers veido maigāku daļu, savukārt krēmīgais slānis no kausētā siera piešķir struktūrai vienmērīgu mīkstumu. Uzkoda tiek veidota vairākos plānos slāņos, tāpēc griezumā tā izskatās īpaši kārtaina un bagātīga. Pirms pasniegšanas ruletei vēlams dot vairākas stundas ledusskapī, lai tā kļūst stingra un labi griežas. Tā ir universāla uzkoda, ko var gan papildināt, gan vienkāršot, bet jebkurā variācijā tā iznāk maiga un sātīga.
Gatavošana
Lavašu klāj trīs plānās kārtās, katru nosmērējot ar savu pildījumu, pēc tam ruleti cieši satin, ietin plēvē un ļauj tai ledusskapī nostāvēties vairākas stundas vienmērīgam rezultātam.
Padoms labākam rezultātam
Kausēto sieru pirms rīvēšanas viegli pieliec saldētavā, lai tas kļūtu stingrāks un ērtāk uzklājams.
Sastāvdaļas
Lavašs 3 loksnes, krabju nūjiņas 150 g, olas 4 gab., siers 100 g, kausētais siers 1 gab., zaļumi, sāls, pipari, majonēze.
Lavaša uzkoda ar vistas gaļu un viegli pikanto korejiešu burkānu noti
Šī uzkoda ir sātīgāka un ar izteiktāku garšu, jo to veido kūpināta vistas fileja, svaigs salāts un neliels daudzums korejiešu burkānu. Šo produktu salikums veido patīkamu līdzsvaru: gaļa dod sātīgumu, burkāni piešķir vieglu pikantumu, bet salātlapas uztur svaigumu. Uzkoda tiek likta divos slāņos, kas ļauj garšām vienmērīgi sadalīties. Tā iznāk stingra, skaista un labi turas griezumā. Pasniegšana istabas temperatūrā padara garšu maigāku, bet siltākā laikā to var pasniegt arī nedaudz atdzesētu.
Gatavošana
Uz viegli ar majonēzi pārklāta lavaša izkārto vistas gabaliņus, salātu lapas un nosusinātus korejiešu burkānus, pārklāj ar otru lavaša loksni, cieši satin un ļauj nedaudz atdzist, lai rulete noturas formā.
Padoms labākam rezultātam
Pirms ruļļa veidošanas burkānus nedaudz nosusini ar papīra dvieli, lai lavašs nekļūst pārāk mīksts.
Sastāvdaļas
Lavašs 2 loksnes, kūpināta vistas fileja 250 g, siers 100 g, salātlapas 100 g, korejiešu burkāni 80 g, majonēze.
Lavaša rulete ar maigi sālītu laša gabaliņiem un gurķi
Šī uzkoda izskatās īpaši svinīga, jo maigi sālītā laša gabaliņi un svaigais gurķis veido elegantu, tīru garšu. Krēmsiers piešķir masas vienmērīgumu, bet salātlapas palīdz uzturēt ruletes formu un svaigumu. Šī uzkoda ir lieliska izvēle svētkiem, kuros vēlamies uz galda ko vieglāku un vizuāli pievilcīgu. Ruletes griezumā sastāvdaļas izskatās kārtainas, un rezultāts neliks vilties, ja to pirms pasniegšanas ļaus nedaudz ievilkties ledusskapī.
Gatavošana
Lavašu vienmērīgi pārsmērē ar mīkstu krēmsieru, virsū kārto lasi, gurķi un salātlapas, ruleti cieši satin un liek ledusskapī, lai garšas savelkas un griezums izskatās tīrs un kārtains.
Padoms labākam rezultātam
krēmsieru pirms klāšanas nedaudz patur istabas temperatūrā, lai tas būtu mīkstāks un vienmērīgāk izklājams.
Sastāvdaļas
lavašs 2 loksnes, maigi sālīts lasis 250 g, krēmsiers 200 g, gurķis 1 gab., salātlapas 100 g, zaļumi.
Noslēgumā
Lavaša uzkodas ir vienkāršs un uzticams veids, kā svētku galdam piešķirt gan sātīgumu, gan skaistu izskatu, un tās vienmēr izdodas pat bez lielas gatavošanas pieredzes. Ja vēlaties turpināt iedvesmoties mierīgai un garšīgai svētku gatavošanai, aicinu apskatīt arī citus līdzīgus rakstus.
Lavaša uzkodas ir pateicīgs veids, kā svētku galdam pievienot gan sātīgumu, gan vieglumu, un katru no tām var pielāgot tā, lai garšas harmoniski papildina citu citu un izskatās glīti arī griezumā. Neatkarīgi no tā, vai izvēlaties sieru un zaļumus, krabju nūjiņas vai maigi sālītu lasi, visas trīs ruletes top mierīgā ritmā un neprasa sarežģītus paņēmienus, turklāt tās vienmēr izdodas stabili un uzticami.
Pēc nelielas atpūtas ledusskapī garšas kļūst izteiktākas un struktūra stingrāka, tāpēc šīs uzkodas ir īpaši piemērotas brīžiem, kad uz galda vēlamies ko glītu, kārtainu un viegli pasniedzamu. Ar laiku katra no tām var kļūt par ierastu svētku tradīciju, jo atgādina, cik vienkārši ir radīt patīkamu un mājīgu noskaņu ar pāris pazīstamām sastāvdaļām.

















