Divi vienkārši soļi no lauku saimniecēm
Pirmais solis — pareizi atdalīt šķidrumu no mīkstuma. Tomātus sagriežu lielos gabalos un lieku plašā bļodā. Pievienoju ūdeni un lieku uz stipras uguns. Uzvāru un vāru tieši 5 minūtes. Tad miza viegli atdalās, bet mīkstums paliek ciets.
Noņemu no uguns un masu uzreiz lieku caur lielu sietu virs katla. Gaidu 2–3 stundas, ļaujot šķidrumam brīvi notecēt. Lauku saimnieču galvenais likums — šķidrums jānolaiž dabīgi, bez spiediena. Tā laikā atdalās 25–30% no apjoma kā skaidrs tomātu sula.
Otrais solis — trīs piegājieni pa 5 minūtēm. Atlikušo mīkstumu izspiežu caur sietu, izņemot sēklas un mizas paliekas. Sanāk bieza, viendabīga masa. Liek uz vidējas uguns, vāra 5 minūtes, maisot, tad atdzesē 15 minūtes.
Šo procesu atkārto vēl divas reizes — katrā 5 minūtes vārīšanas un 15 minūtes atpūtas. Pēc trešā piegājiena mērce ir tik bieza, ka karote turas. Pievieno sāli un cukuru pēc garšas, pilda burkās.
Kopējais laiks ar sagatavošanu — 2–3 stundas, bet aktīvā darbošanās pie plīts tikai 20 minūtes. Nav ilgas stāvēšanas un piedegušu katlu.
5 paņēmieni ideālai biezumam
Ar āboliem — dabīgs biezinātājs. 5 kg tomātiem pievieno 2–3 skābus ābolus, ko kopā ar tomātiem samaļ sietā. Ābolos esošais pektīns palielina biezumu bez ilgākas vārīšanas.
Ar rupjo sāli — mīkstumu pārkaisa ar ēdamkaroti rupjās sāls, atstāj uz stundu, lai izvilktu lieko šķidrumu. Pēc tam nomazgā un vāra kā parasti.
Temperatūras kontrole — nesasilda līdz vārīšanās temperatūrai, optimāli 75–80 °C, lai saglabātu pektīnu. Izvairās no spēcīgas vārīšanās, kas šķidruma vietā atslābst biezinātājs.
Ar burkānu — 1 rīvētu burkānu uz 3 kg tomātu pievieno pektīna papildināšanai un garšas bagātināšanai.
Glabāšana bez etiķa un neveiksmīgo partiju glābšana
Karsto mērci pilda sterilizētās burkās, atstājot 1 cm līdz malai. Aizver ar novārītām vāciņām un liek uzkarsētā ūdens vannā (80 °C). Puslitru burkas sterilizē 15 minūtes, litra — 20 minūtes. Praktiskā pieredze rāda, ka bojājumi ir ļoti reti, pat bez etiķa.
Šķidrā mērces atdzīvināšana — trīs pārbaudītas metodes. Ja mērce sanāk pārāk šķidra, nekrīti panikā. Pirmais veids: pievieno ēdamkaroti cietes, izšķīdinātas aukstā ūdenī. Otrais: iemaisi rīvētu burkānu — tā izdalīs pektīnu un sabiezinās masu. Trešais: samaisi ar gatavu tomātu pastu proporcijā 3:1.
Labākie ēdieni ar mājas mērci. Izmantoju to borščam, mērcēm kotletēm un picas pamatnei. Īpaši labi garšo sautētā kāpostā un gaļas ragū. Vienai četru cilvēku ģimenei ziemai pietiek ar 12–15 litru burkām.
Lasi vēl: Ko nevajadzētu darīt 6. augustā, pretējā gadījumā dzīve neizdosies: tautas zīmes
Pārpalikumu pārstrāde no tomātiem. Ja pēc galvenās apstrādes palikuši pārāk gatavi tomāti, gatavoju adžiku. Samaļu tomātus, ķiplokus un aso piparu gaļas mašīnā, vāru 10 minūtes un konservēju. Sanāk lieliska gaļas piedeva.
Tevi noteikti interesēs
- Kā šobrīd klājas leģendārajam aktierim Uldim Dumpim: ”Citas dienas ir pat ļoti grūtas”by Sandra Vīgante
- Dārgmetālu eksperts pastāstīja, kāpēc tīru zeltu nedrīkst aizskart ar rokāmby Rinalds Bergmanis
- Zinātnieci atlaiž no darba NASA pēc tam, kad viņa izsaka savas bažas par Marsa ekspedīciju, jo tas paredz draudus Zemei un cilvēceiby Laura Andersone