Vienkārši produkti, bet pārsteidzoši maiga garša — salāti “Baltais”, kas vienmēr pazūd no svētku galda pirmie.
Ir salāti, kuri neprasa dārgus produktus vai sarežģītas tehnikas, bet pārsteidz ar savu garšu jau no pirmās karotes. Tieši tādi ir salāti “Baltais”. Sastāvdaļas ir pavisam vienkāršas, taču to savienojums izrādās tik veiksmīgs, ka šis ēdiens ar laiku ir kļuvis par pastāvīgu viesi uz mūsu svētku galda.
Šos salātus man lūdz pagatavot pat bez īpaša iemesla. Un tikai ar laiku es sapratu, kur slēpjas noslēpums — vienā niansē, kuru daudzi uzskata par kļūdu. Īpaši tagad, pirms svētkiem, ar prieku dalos šajā atklājumā. Iespējams, arī tavā virtuvē šie salāti kļūs par iecienītu klasiku.
Kalmāru sagatavošana
Agrāk kalmārus vārīju dažādos veidos — 1, 2 vai 3 minūtes. Taču rezultāts bieži bija pārāk stingrs. Tagad izmantoju metodi, kas vienmēr dod maigu un patīkamu konsistenci.
Katlā uzvāra ūdeni, pievieno sāli un piparu graudus. Kalmārus liek jau verdošā ūdenī un vāra 40 minūtes no brīža, kad ūdens atkal sāk vārīties. Pēc tam tos izņem un ļauj atdzist. Šādi pagatavoti kalmāri ir maigi un sulīgi.
Rīsi un olas
Kamēr kalmāri vārās, novāra olas cietas. Paralēli vāra rīsus — var izvārīt vairāk, jo pārpalikumi noderēs kā piedeva citam ēdienam.
Rīsus rūpīgi noskalo līdz ūdens kļūst dzidrs. Ieber katlā, aplej ar 300 ml tikko uzvārīta ūdens, aizver vāku un uz lielas uguns vāra 1–2 minūtes. Kad rīsi sāk “kustēties”, uguni samazina līdz minimumam un vāra vēl 12 minūtes.
Pēc tam uguni izslēdz, vāku neatver un ļauj rīsiem nostāvēties vēl 12 minūtes. Šādi rīsi sanāk īpaši gardi un ir ideāli salātiem.
Salātiem nepieciešamas tikai 4 ēdamkarotes rīsu.
Sīpols
Sīpolu nomizo, sagriež plānās strēmelītēs, aplej ar verdošu ūdeni un atstāj uz 5 minūtēm. Tas noņem lieko asumu un rūgtumu, saglabājot patīkamu garšu.
Salātu salikšana
Atdzisušos kalmārus sagriež strēmelītēs. Pievieno rīsus, notecinātu sīpolu un kubiņos sagrieztas olas. Visu sajauc un pievieno majonēzi pēc garšas. Salātus liek bļodā, izlīdzina virsmu un dekorē pēc vēlēšanās.
Noderīgi padomi
Par rīsiem: ja paliek pāri, tie lieliski derēs piedevai vai dārzeņu pildīšanai nākamajā dienā.
Par sīpolu: asākai notij pēc applaucēšanas var pievienot dažus pilienus citrona sulas.
Par pasniegšanu: salātus var likt porciju trauciņos vai vienā lielā bļodā. Tie izskatās ļoti svinīgi savas gaišās krāsas dēļ. Reizēm pievienoju nedaudz svaiga gurķa sulīgumam.
Sastāvdaļas
Kalmāru liemeņi — 500 g
Vārīti rīsi (salātiem) — 4 ēdamkarotes
Vistas olas — 2 gab.
Sīpols — 150 g
Majonēze — pēc garšas
Sāls — pēc garšas
Piparu graudi — vārīšanai
Noslēgumā
Šī ir viena no tām receptēm, kas vienmēr izdodas. Nebaidies no ilgās kalmāru vārīšanas — tieši tā padara tos maigus un patīkamus. Salāti “Baltais” ir sātīgi, svaigi un ar ļoti harmonisku garšu. Pamēģini pagatavot tos saviem mīļajiem — iespējams, arī tavā mājā tie kļūs par svētku favorītu.













