Silts, aromātisks un zeltains — vistas buljons var nomierināt pat visgarāko dienu. Taču, lai sasniegtu šo perfekto, dzidro, bagātīgo garšu, kādu iemantojuši vecmāmiņa vai labākie pavāri, ir nepieciešami daži mazi noslēpumi.
Slavenais šefpavārs Gordons Remzijs dalījās ar saviem pieciem “noslēpumiem”, kas padara buljonu tieši tādu — dzidru, bagātīgu un zeltainu, kā šķidra saule bļodā. Ja ievērosiet šos vienkāršos noteikumus, jūs uz visiem laikiem aizmirsīsiet par “viduvējiem” buljoniem un sāksiet gatavot buljonu, ko vēlēsieties pasniegt pat svētkos.
Sastāvdaļas
5 litri auksta ūdens
4 vistas stilbiņi un apakšstilbiņi
1 vistas karkass
3 lieli burkāni
½ selerijas saknes
1 puravs
2 nomizoti sīpoli
2 lauru lapas
5–7 melnie pipari
Nesteidzieties: viss sākas ar cepšanu
Lai iegūtu dziļu garšu un skaistu krāsu, dārzeņi ir jāapbrūnina. Bez eļļas, tikai karstā, sausā pannā. Burkāniem, selerijām un sīpoliem jābūt viegli apbrūninātiem.
Tas pats attiecas uz gaļu. Tā iekšpusē paliks jēla, bet apbrūninātā garoza piešķirs buljonam zeltainu krāsas dziļumu.
Auksts ūdens ir atslēga uz dzidrumu
Pārliekot dārzeņus un gaļu lielā katlā, visu pārlejiet tikai ar aukstu ūdeni. Tas palīdzēs lēnām iegūt maksimālu garšu no sastāvdaļām.
Vāriet uz lēnas uguns, nevārot
Buljonam nepatīk steiga. Tiklīdz uz virsmas sāk veidoties putas, uzmanīgi noslaukiet tās ar karoti un samaziniet siltumu līdz minimumam. Ļaujiet buljonam lēnām vārīties.
Tas saglabās garšas dzidrumu un maigumu. Gatavojiet vismaz 1,5 stundas, bet, ja jums ir laiks, ļaujiet tam vārīties uz lēnas uguns 3–4 stundas. Lēna gatavošana ir dziļas garšas atslēga.
Sīpolu mizas – jūsu dabiskā krāsa
Ja vēlaties, lai buljonam būtu tik pievilcīga zeltaina krāsa, gluži kā restorānā, atstājiet mizas diviem sīpoliem. Tas piešķir krāsu, vieglu saldumu un patīkamu, “mājās gatavotu” aromātu.
Nebojājiet rezultātu ar nūdelēm
Un pēdējais noslēpums: ja plānojat pasniegt buljonu ar makaroniem vai nūdelēm, vāriet tos atsevišķi. Pretējā gadījumā ciete padarīs šķidrumu duļķainu, un jūsu zelta šedevrs zaudēs savu spīdumu. Vienkārši sajauciet nūdeles ar buljonu tieši pirms pasniegšanas.
Pēdējais pieskāriens
Kad buljons ir gatavs, izņemiet gaļu un dārzeņus un nokāsiet šķidrumu caur sietu vai marli. Rezultāts ir dzidrs, aromātisks un spilgti zeltains buljons – daudzpusīga bāze zupām, risotto, mērcēm vai pat vienkārši kā silts dzēriens aukstā dienā.
Lai buljons būtu vēl bagātīgāks, pievienojiet pusi tējkarotes kurkumas vai ingvera gabaliņu. Tie uzlabos krāsu un piešķirs pikantu garšu.









