Gatavojot svētku mielastu, reizēm gribas palutināt sevi un tuviniekus ar kaut ko īpaši gardu, kas paša spēkiem radīts mājās.
Kūka, kuras garša atgādina pazīstamās šokolādes un riekstu konfektes, ir lielisks veids, kā ienest svētku noskaņu ikvienās mājās. Šis deserts apvieno sevī klasiskas vērtības, ko novērtēs ikviena saimniece, kura mīl gatavot mierīgi un ar rūpību. Galvenais šīs kūkas noslēpums slēpjas harmonijā starp mīkstu šokolādes biskvītu, gaisīgu bezē un krēmu, kas visu satur kopā vienotā un maigā garšu buķetē.
Gatavošanas process nav sarežģīts, taču tas prasa nelielu pacietību un mīlestību pret darbu, jo katra kārta tiek veidota pārdomāti. Šāda kūka būs ne tikai galdā pasniegts gardums, bet arī skaists sarunu temats pie tējas tases, jo tās tekstūra un bagātīgais riekstu aromāts rada īpašu svētku un mājīguma sajūtu.
Precīzas sastāvdaļas atradīsiet raksta beigās!
Pamatnes un bezē sagatavošana
Lai izceptu labu un gaisīgu šokolādes biskvītu, olas jāsaputo kopā ar cukuru, līdz masa kļūst gaiša un stingra, tad uzmanīgi iemaisa eļļu un pievieno sausās sastāvdaļas, kuras iepriekš vēlams izsijāt. Gatavo mīklu lej cepamajā formā un liek cepeškrāsnī, līdz biskvīts ir gatavs, bet tikmēr var pievērsties kraukšķīgās bezē kārtas gatavošanai, kas ir viens no svarīgākajiem kūkas elementiem. Olu baltumus kopā ar cukuru silda ūdens peldē, nepārtraukti maisot, līdz cukura graudiņi pilnībā izkusuši, un pēc tam kuļ ar mikseri, līdz izveidojas stingras un spīdīgas putas.
Masā viegli iemaisa sasmalcinātus lazdu riekstus un nedaudz miltu, tad klāj uz papīra un kaltē cepeškrāsnī zemā temperatūrā, līdz kārta kļūst sausa un trausla. Gatavo bezē pēc atdzišanas ieteicams no abām pusēm plānā kārtiņā noklāt ar izkausētu šokolādi, jo tas neļaus krēmam samērcēt kraukšķīgo slāni un saglabās patīkamo tekstūru ilgāk.
Krēma putošana un kūkas kārtošana
Krēma pagatavošana ir pavisam vienkārša, jo nepieciešams vien saputot mīkstu sviestu ar vārītu iebiezināto pienu un pievienot nedaudz vaniļas aromātam, kas piešķirs desertam patīkamu un mierīgu noskaņu. Kad visas sastāvdaļas ir atdzisušas, var sākt kūkas kārtošanu, pirmo liekot šokolādes biskvītu, ko vienmērīgi pārklāj ar pusi no sagatavotā krēma. Virs krēma novieto šokolādē mērcēto bezē kārtu un atkal klāj atlikušo krēmu, nedaudz atstājot arī kūkas malām un virspusei, lai viss izskatītos glīti un kārtīgi.
Ja vēlas, daļai krēma beigās var pievienot karoti kakao, lai kūkas ārpusi padarītu tumšāku un košāku, bet virspusi grezno ar atlikušajiem riekstiem un bezē drumstalām. Saliktajai kūkai pirms pasniegšanas noteikti jāļauj pāris stundas atpūsties vēsā vietā, lai visas kārtas savienotos un garša kļūtu pilnīga un maiga.
Noderīgi ieteikumi labākam iznākumam
Lai šis deserts izdotos tiešām izcils, vēlams izmantot labas kvalitātes sviestu un īstu kakao, jo tieši šie produkti veido galveno garšas pamatu un aromātu. Lazdu riekstus pirms lietošanas ieteicams nedaudz apgrauzdēt uz pannas vai cepeškrāsnī, jo tas palīdz izcelt to dabisko eļļu garšu un padara kūku daudz izteiksmīgāku. Ja jums ir vairāk laika, biskvītu var izcept jau iepriekšējā vakarā, jo atdzisis un nostāvējies biskvīts ir vieglāk griežams un labāk saglabā savu formu kārtošanas laikā.
Gatavojot ar mieru un bez steigas, šis process kļūs par patīkamu atpūtu, kuras rezultāts priecēs ikvienu pie galda sēdošo un sniegs gandarījumu par paša rokām radīto brīnumu.
Sastāvdaļas biskvītam
6 olas
200 grami cukura
50 mililitri saulespuķu eļļas
120 grami kviešu miltu
60 grami tumšā kakao pulvera
10 grami cepamā pulvera
Sastāvdaļas bezē kārtai
60 grami olu baltumu
120 grami cukura
50 grami grauzdētu lazdu riekstu
1 tējkarote miltu
Sastāvdaļas krēmam un noformējumam
300 grami sviesta
1 bundžiņa vārīta iebiezinātā piena
Vaniļas cukurs pēc garšas
1 ēdamkarote kakao pulvera
100 grami tumšās šokolādes
50 grami grauzdētu lazdu riekstu















