Grezna plātsmaize no kārtainās mīklas ar ķiršiem un maigu krēmu: recepte svētkiem no poļu saimnieces

Maiga un gaisīga plātsmaize ar ķiršiem un krēmīgu pildījumu, kas kļūst par īstu galda rotu.

Ja meklē desertu, kas izskatās svinīgi, garšo izcili un kļūst par īstu galda rotu, šī plātsmaize ar ķiršiem un maigu krēmu ir tieši tas, kas vajadzīgs. To mēdz dēvēt arī par “Ķiršu mākoņīti”, jo vieglās olbaltuma kārtas un krēmīgais pildījums piešķir desertam gaisīgu, maigu struktūru.

Šī ir recepte, kas prasa nedaudz vairāk laika, taču katrs solis ir saprotams un rezultāts pilnībā attaisno ieguldīto darbu. Plātsmaize lieliski der svētkiem, jubilejām vai mierīgai ģimenes pasēdēšanai.

Gatavošanas gaita soli pa solim

Lai gan var izmantot veikalā pirktu kārtaino mīklu, šī paštaisītā mīkla ir daudz gardāka un piešķir plātsmaizei īpašu svētku garšu.

Mīklas pagatavošana
Bļodā ber miltus un pievieno cepamo pulveri. Aukstu sviestu sagriež nelielos gabaliņos un ar pirkstiem ieberž miltos, līdz masa kļūst drupena.

Pievieno skābo krējumu, olu dzeltenumus, ūdeni un etiķi. Visu ātri samīca viendabīgā mīklā. Mīklu sadala 3–4 vienādās daļās, katru ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz vismaz 30 minūtēm.

Olbaltuma kārtas pagatavošana
Vienai kārtai olu baltumus puto ar cukuru, līdz izveidojas stingras, spīdīgas putas. Pievieno 1 paciņu sausā ķīseļa pulvera (jebkuras garšas) un vēlreiz viegli saputo, līdz masa ir viendabīga un noturīga.

Piezīme: ja ķīseļa pulveri neizmanto, to var aizvietot ar 1 ēdamkaroti kartupeļu cietes + 1 ēdamkaroti cukura.

Kārtu cepšana
Atdzesētu mīklas gabalu izrullē plānā kārtā un liek uz cepampapīra izklātas cepešpannas. Virsū vienmērīgi klāj olbaltuma masu.
Cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 °C temperatūrā apmēram 40 minūtes, līdz virsma kļūst viegli zeltaina. Tāpat sagatavo un izcep visas kārtas. Gatavos plāceņus pilnībā atdzesē.

VIDEO:

Krēma pagatavošana
Katliņā uzvāra pienu ar cukuru. Atsevišķā traukā pudiņa pulveri samaisa ar nelielu daudzumu auksta piena, tad iemaisa karstajā pienā un, nepārtraukti maisot, vāra, līdz masa sabiezē. Pudiņu pilnībā atdzesē.

Mīkstu sviestu saputo līdz gaišai, gaisīgai masai. Pa daļām pievieno atdzisušo pudiņu un saputo krēmīgā, viendabīgā krēmā.

Plātsmaizes salikšana
Uz pirmās kārtas klāj bagātīgu krēma slāni un pārkaisa ar labi notecinātiem ķiršiem. Liek nākamo kārtu un atkārto, līdz visas kārtas ir saliktas.

Plātsmaizi liek ledusskapī uz vismaz 6 stundām, vēlams uz nakti, lai tā labi savelkas un kļūst viegli sagriežama.

Noderīgi padomi

Ķiršus var izmantot svaigus, saldētus vai konservētus – galvenais, lai tie būtu labi notecināti.
Krēms būs īpaši maigs, ja sviests un pudiņš būs vienādā temperatūrā.
Kārtas var izcept iepriekšējā dienā – tas ievērojami atvieglo darbu.
Plātsmaize vislabāk garšo nākamajā dienā, kad garšas ir pilnībā savilkušās.

Precīzas sastāvdaļas

Mīklai:
Kviešu milti – 600 g
Cepamais pulveris – 1 tējkarote
Skābais krējums – 200 g
Sviests – 200 g
Olu dzeltenumi – 6 gab.
Ūdens – 2 ēdamkarotes
Etiķis (9%) – ½ ēdamkarotes
Olbaltuma kārtai (vienai kārtai):
Olu baltumi – 2 gab.
Cukurs – 100 g
Sausais ķīseļa pulveris – 1 paciņa

Krēmam:
Piens – 800 ml
Pudiņa pulveris – 2 paciņas
Cukurs – 200 g
Sviests – 350 g

Papildus:
Ķirši – pēc garšas