Gundars Āboliņš izsakās ļoti skarbi; “To nevar neredzēt. Ir vāja cerība ko apturēt, vai pagriezt.”

Gundars Āboliņš ir dzimis 1960. gada 7. janvārī Rīgā un ir latviešu aktieris ar daudzveidīgu karjeru. Kopš 2015. gada viņš strādā Minhenes teātrī “Münchner Kammerspiele”. Iepriekš viņš bija aktieris arī Jaunajā Rīgas teātrī, Jaunatnes teātrī un Dailes teātrī Latvijā.

 

Gundars Āboliņš dzimis aktieru Tālivalža Āboliņa un Veras Singajevskas ģimenē. Viņš uzsāka savu aktiera izglītību Tautas kinoaktieru studijā un turpināja mācības J. Vītola Latvijas Valsts konservatorijā Dailes teātra 7. studijā no 1978. līdz 1982. gadam. Pēc tam viņš kalpoja militāro dienestu Padomju armijā Baltijas kara apgabala dziesmu un deju ansamblī Rīgā.

Pēc iepriekšējām darba pieredzēm Jaunatnes teātrī, kurā viņš strādāja režisora Ādolfa Šapiro vadībā, un pēc tam atgriežoties Dailes teātrī, kur viņš pavadīja vairāk nekā desmit gadus, spēlējot komēdiju izrādēs, Gundars Āboliņš 2000. gadā saņēma piedāvājumu no režisoriem Baņutas Rubess un Alvja Hermaņa. Šis piedāvājums noveda pie viņa iestāšanās Jaunajā Rīgas teātrī.

Turklāt, Gundars Āboliņš aktīvi piedalījās Alvja Hermaņa iestudētajās izrādēs Vācijā, tostarp “Ledus” („Das Eis“, Ruhrtriennale, 2005), “Tēvi” („Väter“, Schauspielhaus Zürich, 2007) un “Oblomovs” („Oblomow“, Schauspielhaus Köln, 2011).

2015. gada augustā tika oficiāli paziņots, ka Gundars Āboliņš nolēmis atstāt Jauno Rīgas teātri un pievienoties Minhenes teātrim “Münchner Kammerspiele” kā pastāvīgs aktieris.

 

Jaunā Rīgas teātra aktieris Gundars Āboliņš televīzijas raidījumā “Nedēļa. Post scriptum.” norāda, ka mēs piedzīvojam ļoti strauju sabiedrības degradāciju un daudzas Eiropas valstis ir ieslēgušas pašiznīcināšanās režīmu.

 

“To nevar neredzēt. Ir vāja cerība ko apturēt, vai pagriezt. Ir sāpīgi tajā skatīties. Mēs atsakāmies no savas atmiņas, vēstures, esam ar mieru rediģēt savu vēsturi, nepieņemt to tādu, kāda tā ir, atsakāmies to pieņemt ar visām kļūdām, nezināšanu, nodevību. Atsakāmies no saviem rakstiniekiem, esam gatavi rediģēt grāmatas,” uzskata G. Āboliņš.

Lasīt vēl: Kur mest tualetes papīru: tualetē vai miskastē? Es jums pastāstīšu, kā to izdarīt pareizi

 

Viņš izsaka kritiku arī pret izglītības sistēmu, norādot, ka no tās iznāk cilvēki, kuri trūkst zināšanu un ir ierobežoti domāšanā. Lai veidotu sevi kā personību, ir svarīgi zināt savu vēsturi un kultūru, taču liela daļa cilvēku to neprot.

VIDEO:

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment