Kas ietilpst sastāvā:
Samalta olu čaumala.
Es to izkaltēju un samaļu līdz rupjas miltu konsistencei. Tā ir kalcija avots, kas stiprina saknes un padara augsni mazāk skābu. Turklāt smalkā čaumala palīdz uzirdināt zemi, neļauj tai sablīvēties.
Parasts cukurs — viena tējkarote uz bedrīti.
Jūs nekļūdījāties. Cukurs ir kā degviela augsnes baktērijām. Tas iedarbina dzīvi zemē, stimulē mikrofloru. Baktērijas sāk pārstrādāt organiku, atbrīvo piekļuvi barības vielām. Un tas nozīmē — augs no pirmajām dienām saņem barību.
Sausais raugs — puskarote.
Jā, tieši maizes raugs. Kombinācijā ar cukuru tas sāk “rūgt” tieši augsnē. Tas ne tikai sasilda zemi, bet arī rada labvēlīgu vidi sakņu augšanai. Daži domā — joks. Bet es saku: pamēģiniet vienreiz — un sapratīsiet.
Es visu sajaucu, ieberu bedrītē, apleju ar siltu (ne karstu!) ūdeni un ļauju mazliet pastāvēt. Pēc piecām minūtēm stādu sēkliņu vai dēstu.
Nekādas ķīmijas. Viss — no virtuves. Un rezultāts… jūs paši redzat.
Gurķis ir strauji augošs, bet ļoti jutīgs augs. Ja tas no pašas pirmās dienas nesāk attīstīties, vēlāk to vairs nesanāks panākt. Bet “gardumiņš” rada ideālu starta vidi. Zeme kļūst irdena, silta, dzīva. Baktērijas sāk pārstrādāt organiskās vielas, baro saknīti, bet raugs rada iekšēju siltumu — kā mini siltumnīciņa.
Cukurs dod sākuma grūdienu, bet čaumala uztur līdzsvaru. Kopā tie strādā kā saskaņota brigāde.
Un, kas pats svarīgākais — tas nav vienreizējs efekts. Pat pēc divām nedēļām pēc stādīšanas zeme bedrītē ir mīksta, irdena. Saknes jau iesakņojušās dziļi un vairs nebaidās ne karstuma, ne auksta lietus.
Tagad man jau ir pirmie auglīši. Bez siltumnīcas. Bez papildmēslojuma. Vienkārši ar rūpēm un vecmāmiņas zinībām. Kaimiņi vairs nejautā. Tagad jau lūdz. Viens atnesa burciņu ievārījuma. Cits — pannā saceptus pīrādziņus. Viss — receptes dēļ.
Lasi vēl: Visiem, kuriem dzimšanas datumā ir cipari 3, 7, 2 vai 9 — šis jūs gaida jūnijā
Es neesmu skopa. Es stāstu. Lai aug visiem.
Tevi noteikti interesēs
- Vai arī jūs mulsina jautājums, kāpēc mājās ēdiens “nav tik garšīgs”; pastāstīšu, kādus trikus izmanto kafejnīcas
- Mana orhideja zied bez pārtraukuma: reizi mēnesī aplaistu to ar ūdeni, kuram pievienota 1 pavisam vienkārša virtuves sastāvdaļa
- Pārcēlāmies dzīvot kopā uz Jelgavu, bet divas nedēļas starp četrām sienām ar Aivaru (53) bija pietiekami, lai saprastu, ka kļūdījos
- “Beidz šo savu uzņēmējdarbību” – mans vīrs Artis mainījās, kad uzzināja par manām aktivitātēm
- Es nolēmu nedēļu nemazgāt traukus un netīrīt pēc viņa; piektajā dienā viņš jautāja: “Vai mūsu kalpotāja pameta darbu?”
- Pieņēmām pie sevis noklīdušu kucēnu, bet par vēlu sapratām, ka tas it nemaz nav suns










