Šādi gurķus es gatavoju jau daudzus gadus, un recepte ir vienkārša un pārbaudīta. Tas neaizņem daudz laika, un process ir pavisam viegls — piemērots ikvienam, kas vēlas sagatavot gardu un kraukšķīgu uzkodu ziemai.
Rezultātā sanāk pikanti, vidēji asi gurķīši, kas paliek kraukšķīgi un saglabā svaigumu. Šo uzkodu var ēst kā piedevu pie kartupeļu biezeņa, makaronu vai graudaugu ēdieniem, bet tāpat tā labi garšo arī pašus par sevi.
Varat šo gardumu sagatavot, lai ziemā būtu sava uzkoda no saviem dārziem, vai arī vienkārši ātri un garšīgi paēst jebkurā brīdī, kad gribas kaut ko kraukšķīgu un pikantu. Es labprāt dalīšos ar savu recepti, lai arī jums izdotos tikpat labi kā man!
Precīzas sastāvdaļas atradīsi raksta beigās!
Ķeramies klāt receptei!
Pagatavošanas gaita:
Burkas ņemu ar skrūvējamiem vāciņiem (tas ir ātrākais veids) un nesterilizēju, tikai pārleju verdošu ūdeni, sakratu un ūdeni izleju. Kopumā jautājums par sterilizāciju izraisa daudz domstarpību, ir interesanti uzzināt jūsu viedokli šajā jautājumā.
Tad katlā ielej ūdeni un 9% etiķi, glāzi augu eļļas, kā arī ieber 180 g cukura un 1,5 ēd.k. sāli, liekam arī pa 250 g divu veidu kečupu – tomātu un čili kečupu. Samaisiet līdz viendabīgai masai un marināde gurķiem gatava. Pagaidām noliek malā un sagriež gurķus.
Nogriežam gurķiem astes un sagriežam 4 daļās. Ja gurķi ir gari un lieli, tad vēlreiz pārgriež tos uz pusēm. Tā būs ērtāk tos ievietot burkā un pēc tam ēst.
Uzkodas gatavoju divos katlos, jo lielu 10 litru katlu nekur nevaru atrast. Ja jums tāds ir, tad gurķus pagatavosiet nedaudz ātrāk nekā es. Tātad, es vienādi ieleju marinādi un ielieku tajā gurķus.
Ja gurķi ir savītuši, ielieciet tos ar aukstā ūdenī vairākas stundas. Tie atjaunos savu izskatu, būs zaļi un svaigi, it kā tikko būtu nākuši no dārza.
Liekam katlu uz plīts, ieslēdzam maksimālo uguni, lai marināde ātrāk uzvārās, kārtīgi samaisām, pārklājam ar vāku un vāram gurķus uz mazas uguns 25 minūtes.
Gurķi tagad sāks izdalīt sulu, būs vairāk šķidruma un tie būs pilnībā iegremdēti marinādē. 10 minūtes ir pagājušas, paskaties, cik daudz šķidruma jau ir. Vēlreiz samaisiet un atstājiet zem slēgta vāka, lai vārītos tālāk.
Nu ir pagājušas 25 minūtes, tagad apvienoju gurķus no diviem katliem, samaisu un pievienoju ķiplokus, izspiestus caur presi. Ieliku vienu lielu ķiploka galvu, šogad tās ir ļoti lielas. Ja jūsu ķiploks ir vidēja izmēra, tad ielieciet divas, kaut kur ap 12 krustnagliņas. Gurķi būs nedaudz pikanti. Ja jums nepatīk daudz ķiploku, ielieciet 3-4 krustnagliņas tikai garšai. Gurķus sajauc ar ķiplokiem, pārklāj ar vāku un vāra vēl 10 minūtes.
Tas arī viss, tagad atliek ieliet burkās un aizvākot. Ļoti ērti ir izmantot piltuvi – un burkas kakliņš paliks tīrs un nekas neizlīs garām. Gurķus kārtojam burkās tā, lai tie pilnībā pārklātos ar marinādi. Un kāds aromāts ir virtuvē, tāds ķiploku-tomātu, tā vien gribas uzreiz pamēģināt gurķus!
Apgrieziet burkas otrādi un atstājiet uz galda istabas temperatūrā, līdz tās pilnībā atdziest. No 3 kg gurķu iegūst 7 burkas pa 550 ml. Šāda uzkoda lieliski tiek uzglabāta bez pagraba.
Sastāvdaļas:
gurķi – 3 kg
ūdens – 125 ml
etiķis (9%) – 100 ml
augu eļļa – 250 ml
cukurs – 180 g
sāls – 1,5 ēd.k.
tomātu kečups – 250 g
čili kečups – 250 g
ķiploki – 2 galviņas (12 daiviņas)