Gurķu salāti ar sīpoliem un graudu sinepēm bez sterilizācijas
Gurķu pusfabrikātiem bieži pievieno sinepes. Pulvera veidā iegūst bagātīgu garšu, bet sālījums kļūst duļķains. Taču, ja pulveri aizstāsiet ar sinepju sēklām, salāti izskatīsies apetelīgāki un nekļūs mazāk garšīgi. Izmēģiniet tos pagatavot pēc šīs receptes.
Sinepju sēklas:
80 g sinepju sēklu
3 kilogrami sīpolu
10 smaržīgo piparu zirnīšu
3 kilogrami svaigu gurķu
10 melno piparu zirnīši
100 mililitri etiķa (9%)
5 grami maltas kurkumas
2,5 ēdamkarotes sāls
2,5 ēdamkarotes cukura
Pagatavošana:
1.Nomazgājiet gurķus. Katram no tiem nogrieziet galus. Nelietojiet salātiem rūgtus daŗzeņus. Pēc mazgāšanas tos nosusināt no mitruma un sagriezt apmēram centimetru biezos riņķīšos. Tūlīt pārliek lielā, vēlams emaljētā traukā.
2. Sīpolus nomizo un sagriež plānos ceturtdaļgredzenos. Vienlaikus tie nedrīkst būt pārāk plāni un caurspīdīgi. Nosūta pie gurķiem. Pievieno visu sāli un ļoti rūpīgi samaisa. Aizklāj ar vāku un atstāj uz 3 stundām.
3. Tikmēr, kamēr gurķi sulojas un sālās tajā, sagatavo burkas. Vispirms tās labi nomazgā un pēc tam sterilizē. Tāpat rīkojieties arī ar vākiem.
4. No dārzeņiem noteciniet sulu katliņā, pievienojiet to un visas pārējās sastāvdaļas, izņemot etiķi. Uzliek uz plīts. Kad šķidrums uzvārīsies, vāriet dažas minūtes un tad ielejiet etiķi. Visu samaisa un uzreiz pārlej gurķiem un sīpoliem.
5. Uz uguns uzliek arī salātus. Pēc tam, kad salāti sāk vārīties, dažas minūtes uz lēnas uguns vēl jāgatavo, līdz dārzeņi maina krāsu.
6. Tūlīt pēc izņemšanas no plīts dārzeņus jāsakārto burkās un pēc tam jāpārlej ar marinādi. Cieši noslēdziet ar skrūvējamiem vāciņiem. Pēc tam burkas jānosedz ar segu. Tādā veidā tie pilnībā atdziest. Tikai pēc tam tās nogādās vēsā vietā turpmākai uzglabāšanai.
Kā bez sterilizēšanas sagatavot Korejiešu gurķu salātus ziemai ar sinepēm
Korejas gurķi ieņem vienu no vadošajām vietām starp sagatavēm. Šo recepti atklāju salīdzinoši nesen. Un jau vairākus gadus mēs noteikti gatavojam šos salātus ziemai.
Sastāvdaļas:
2 kilogrami gurķu
3 ķiploku daiviņas
Puse tējkarotes maltu melno piparu
Puskilograms nomizotu burkānu
50 grami sāls
1 ēdamkarote sinepju pulvera
100 grami cukura
Puse tējkarotes malta koriandra
30 mililitri leļļas
30 mililitri etiķa
Pagatavošana:
1. Katliņā sajauciet granulēto cukuru, koriandru, sāli, maltos piparus, etiķi un eļļu. Uzkarsē katliņu uz plīts un, maisot, pagaida, līdz tas uzvārīsies. Pēc tam vāriet vēl vienu minūti. Tagad pievieno sinepes un samaisa. Apklājiet ar vāku un atlikušo gatavošanas laiku atlieciet malā.
Lasi vēl: Tikai pieredzējuši dārznieki zina: jāņogu barošana septembrī pagarina krūma mūžu par 5 gadiem
2. Gurķus un burkānus labi noskalojiet. Nogrieziet gurķu galus un sagrieziet tos vidēja lieluma stieņos. Burkānus nomizo un sarīvē, izmantojot rīvētāju ar speciālu Korejas burkāniem paredzētu uzgali. Samaisiet tos bļodā. Ievietojiet bļodā smalki sagrieztus vai izspiestus ķiplokus.
3. Dārzeņus labi samaisa ar rokām, nedaudz piespiežot. Šādā veidā tie ātrāk atbrīvosies no sulām. Atstājiet tos suloties uz stundu.
4. Marinādi vēlreiz uzvāra. Tiklīdz tā uzvārīsies, pārlejiet to pār dārzeņiem. Labi samaisa. Tagad salātus cieši izklājiet tīrās un sausās burkās, vienmērīgi sadalot sulu. Cieši aizskrūvējiet tās ar vāciņiem un nekavējoties ievietojiet ledusskapī. Šeit tās var uzglabāt visu ziemu.