Ideāla uzkoda Jaunajam gadam — somu salāti “Rosolli”, kas iepriecina viesus un lieliski izrotā jebkuru svētku galdu

Somu salāti “Rosolli” pārsteidz ar krāsainu izskatu un harmonisku garšu — ideāla uzkoda Jaungada galdam.

Somu tradicionālie salāti “Rosolli” ir viena no tām receptēm, kas spēj pārsteigt pat pieredzējušus galdā cēlājus. Tie ir spilgti, svinīgi un sātīgi, taču vienlaikus pārsteidzoši vienkārši pagatavojami. Šie salāti vislabāk atklāj savu garšu tieši ziemā, kad saknes ir īpaši aromātiskas, bet uz svētku galda tie ieņem godpilnu vietu, pateicoties krāsainajam izskatam un harmoniskajam sastāvdaļu salikumam.

Rosolli bieži salīdzina ar labi zināmo “Siļķi kažokā”, taču būtiska atšķirība ir tā, ka “Rosolli” netiek kārtots pa slāņiem. Visi produkti tiek sajaukti kopā, radot vienotu garšu — nevis izteiktu atsevišķu slāņu dominanci. Šī pieeja piešķir salātiem īpašu raksturu: saldā bietes nots savienojas ar maigu kartupeļu garšu, sālīto gurķu kraukšķīgumu un siļķes izteiksmību, bet ābols piedod svaigumu, kas lieliski līdzsvaro visu ēdienu.

Pirms pasniegšanas salātiem ieteicams ļaut nedaudz ievilkties, lai kartupeļi un burkāni uzsūktu gan bietes, gan siļķes aromātu. Somijā šos salātus bieži pasniedz atsevišķās bļodiņās, īpaši svētku reizēs, un vienmēr izmanto mājās gatavotu vai kvalitatīvu majonēzi — tā piešķir maigu krēmīgumu un vieno visas garšas vienā harmoniskā kopumā.

Gatavošanas process

Sāciet ar dārzeņiem — vārītus kartupeļus, burkānu un olas sagrieziet smalkos kubiņos. Tāpat sakapājiet arī sīpolu un sālītos gurķus. Atklātu saldumu un svaigumu salātiem piedos ābols, tāpēc izvēlieties sulīgu šķirni un sagrieziet to vienāda izmēra gabaliņos. Arī bieti nepieciešams sagriezt mazos kubiņos, kas piešķirs salātiem raksturīgo koši sarkano nokrāsu.

VIDEO:

Siļķes fileju sasmalciniet nedaudz smalkāk nekā dārzeņus un pievienojiet kopējā bļodā. Kad visi produkti ir sagatavoti, tos uzmanīgi sajauciet, lai iegūtu vienmērīgu masu. Šajā brīdī salāti jau izskatās svētku cienīgi — krāsu salikums ir spilgts un dzīvīgs. Pievienojiet majonēzi un rūpīgi samaisiet, līdz salāti kļūst viendabīgi.

Dažiem patīk izmantot vairāk majonēzes krēmīguma labad, citi izvēlas pievienot to mazāk, lai saglabātu vieglāku struktūru — tā ir gaumes lieta. Kad viss ir samaisīts, ļaujiet salātiem vismaz pusstundu pastāvēt, lai garšas pilnībā savelkas.

Gatavs svētku galdam

Šie salāti ir ne tikai garšīgi un krāsaini, bet arī ļoti universāli. Tos var pasniegt kā atsevišķu auksto uzkodu vai kā piedevu citiem svētku ēdieniem. Rosolli neapniks arī tiem, kuri prasmīgi gatavo tradicionālos latviešu salātus, jo šis somu ēdiens piedāvā nedaudz citādu garšas pieredzi — svaigāku, maigāku, ar patīkamu balansējumu starp saldeno un sāļo.

Tieši tāpēc “Rosolli” ir lieliska izvēle Jaungada galdam: tas ir spilgts, interesants un pietiekami vienkāršs, lai to pagatavotu brīžos, kad laika nav daudz. Ja vēlaties pārsteigt viesus ar ko oriģinālu, siltu un patiesi garšīgu, šie salāti ir lieliska izvēle.

Sastāvdaļas “Rosolli” salātiem

• 2 vārītas bietes
• 2 vārīti kartupeļi
• 1 vārīts burkāns
• 2 vārītas olas
• 1 sīpols
• 3 sālīti gurķi
• 1 ābols
• 250 g sālītas siļķes filejas (var aizstāt ar skumbriju)
• Majonēze pēc garšas