Iedzīvotājiem jābūt gataviem ārkārtas pasākumiem un evakuācijai: meteorologs Toms Bricis nopietni brīdina – jau svētdien Latvijā sāksies vēl nepieredzēti spēcīga vētra

Foto – Pexels

Svētdien, 28. jūlija vakarā Latvijā sāksies vētra, kas pirmdien var kļūt par vienu no spēcīgākajām vasaras vētrām novērojumu vēsturē. Sinoptiķi brīdina, ka gaidāmas arī ļoti stipras lietusgāzes.

Svētdien no dienvidrietumiem ieradīsies ciklons, kas strauji pieņemsies spēkā, un pirmdien tas dosies prom uz austrumiem. Vējš sāks pastiprināties svētdienas pievakarē, un pašreizējās prognozes liecina, ka lielākā vētras intensitāte būs pirmdienas naktī un dienas pirmajā pusē. Ziemeļu un ziemeļrietumu vēja brāzmas daudzviet valsts centrālajā daļā sasniegs 22-27 metrus sekundē, Rīgā un citviet Vidzemes piekrastē pat līdz 30 metriem sekundē.

Gaidāmas arī intensīvas lietavas. Teritorijās, kur vējš būs visstiprākais, būs arī vislielākais nokrišņu daudzums. Vidzemes rietumos, tai skaitā Rīgā, kopējais nokrišņu daudzums var pārsniegt 100 un pat 150 milimetrus, kas atbilst 150 litriem ūdens uz kvadrātmetru.

Foto – ekrānuzņēmums

Iespējama zemāko vietu applūšana un vairāku mazo upju iziešana no krastiem.

Pagājušā gada 7.–8. oktobrī vēja ātrums brāzmās Rīgas centrā sasniedza 24 metrus sekundē, Daugavgrīvā un citviet piekrastē līdz 29 metriem sekundē. Toreiz glābēji saņēma rekordlielu izsaukumu skaitu, veicot 1095 izbraukumus vētras seku likvidēšanai. Šoreiz iespējami līdzīgi vai pat lielāki postījumi.

Lasi vēl: Laika ziņu eksperts Toms Bricis nāk klajā ar steidzamu paziņojumu: pirmdien Latvijā gaidāmi ļoti bīstami laika apstākļi, kas nesīs plašus postījumus

Vējš lauzīs un gāzīs kokus, lietus un vētra radīs lielu kaitējumu dārziem un laukiem. Vējš un viļņi bojās pludmales infrastruktūru, krītoši koki vietām bloķēs ceļus un dzelzceļus, iespējami ceļu izskalojumi un pārrāvumi plūdu dēļ.

Sagaidāms, ka tuvojošās vētras un stipro lietavu dēļ Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izsludinās sarkano – augstākās pakāpes – brīdinājumu. Iedzīvotājiem jābūt gataviem ārkārtas pasākumiem un evakuācijai, detalizēti jāiepazīstas ar laika prognozēm un jāseko līdzi atbildīgo institūciju sniegtajai informācijai un norādījumiem.

Foto – Pexels

Toms Bricis raksta: stiprākais lietus un vējš esot gaidāms agrā pirmdienas rītā un tas ilgs līdz pat pēcpusdienai; stiprā lietus dēļ vietām iespējami plūdi, izskalojumi un iegruvumi ielās un ceļos; vēja dēļ vietām applūdīs arī Rīgas jūras līcis Vidzemē; vējš lauzīs kokus, zarus, bojās dažādas konstrukcijas; daļa vēl nenovāktās labības ražas aizies bojā.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment