Iepriecini savējos ar atsvaidzinošu turku limonādi un saldējumu, kas pagatavots bez krējuma

Kad ārā valda pavasara vai vasaras karstums, nereti gribas kaut ko vēsu, veldzējošu un vienlaikus viegli pagatavojamu

Tādos brīžos vislabākie sabiedrotie ir mājās gatavoti dzērieni un saldējumi – bez liekiem taukiem un mākslīgām piedevām. Šodien piedāvāju divas pārbaudītas un iemīļotas receptes, kas mūsu ģimenē jau sen ieņēmušas goda vietu – dabīgs banānu saldējums un atsvaidzinoša turku limonāde.

Tāpēc dalos ar divām mūsu pārbaudītām, glābjošām receptēm – dabīgais saldējums bez saldā krējuma un arī bez skābā krējuma, kā arī turku limonāde, ko mūsu ģimene jau daudzus gadus vienkārši dievina. Viss tiek pagatavots ātri un no vienkāršām sastāvdaļām. Aiziet!

Dabīgais banānu saldējums

Sastāvdaļas:

Gatavs banāns – 1 gab. (iepriekš nomizots un sasaldēts)
Piens – 100–150 ml (auksts) var ņemt arī auzu, sojas vai kokosriekstu pienu
Pēc vēlēšanās – 1–2 tējkarotes jebkādas ievārījuma, medus vai sīrupa

Pagatavošana:

Blendera traukā lieku sasaldēto banānu. Ja saldējat banānu pats – noteikti nomizojiet to pirms sasaldēšanas. Pievienoju apmēram 150 ml auksta piena – labāk sākt ar mazāku daudzumu, pēc tam var pievienot vēl, ja vēlas maigāku konsistenci.

Aizveru blenderi ar vāku un blendēju, līdz iegūstu viendabīgu krēmu. Sanāk gluds, gaisīgs saldējums! Ļoti garšīgi. Ja gribas eksperimentēt – pievienojiet mazliet ievārījuma vai sīrupa, būs jauna garša. Var ēst uzreiz, bet var arī ielikt saldētavā uz 30 minūtēm, ja vēlaties blīvāku tekstūru.

Turku limonāde (5 litri dzēriena)

Sastāvdaļas:

Apelsīni – 3 lielas gab.
Citrons – 1 gab.
Cukurs – 1 glāze (vai pēc garšas)
Ūdens – apmēram 5 litri
Citronskābe – pēc garšas

Sīrups:

Ūdens – 1 glāze
Cukurs – 1 glāze

Pagatavošana:

Vispirms gatavoju sīrupu. Nelielā katliņā apvienoju 1 glāzi ūdens un 1 glāzi cukura. Uzsildot maisu, līdz cukurs pilnībā izšķīst. Tiklīdz izšķīdis – izslēdzu uguni un atstāju atdzist.

Pa to laiku izņemu apelsīnus un citronu no saldētavas vai ledusskapja un atstāju uz 15–20 minūtēm – lai mazliet atlaidinās, būs vieglāk ar tiem strādāt. Sagriežu augļus lielos gabalos – ar visu mizu! Galvenais – izņemt sēklas, ja tādas ir.

Izlaižu visu caur gaļas mašīnu – apelsīnus un citronu kopā. Sanāk aromātiska citrusaugļu masa. Pārlieku šo masu lielā katlā (man ir pieclitru), pieleju tīru aukstu ūdeni līdz pašai augšai un atstāju uz 30 minūtēm ievilkties tieši uz galda.

Lasi vēl: Kāpēc eņģeļi dažiem cilvēkiem palīdz, bet ne citiem – svarīgas ir vairākas lietas dzīvē

Pēc pusstundas izkāšu caur sietiņu – izspaidu paliekas ar karoti, lai izvilktu visu garšu katlā. Pievienoju iepriekš pagatavoto sīrupu izkāstajam šķidrumam. Nogaršoju. Ja nepieciešams – pievienoju nedaudz citronskābes, lai garša būtu koša un atsvaidzinoša.

Samaisu – un viss, dzēriens gatavs! No 3 apelsīniem un viena citrona – 5 litri košas, aromātiskas un atsvaidzinošas limonādes. Ātri, veselīgi, garšīgi un pavisam vienkārši!

Draugi, lūk, divas lieliskas receptes pavasara–vasaras karstumam! Bez saldajiem krējumiem, bez sarežģījumiem. Viss vienkārši, budžetam draudzīgi un ar mīlestību.

Lūk, divi gardi un veldzējoši risinājumi karstām dienām – piemēroti gan ikdienai, gan viesību galdam. Nav vajadzīgi ne dārgi produkti, ne sarežģītas gatavošanas prasmes – tikai vēlme pagatavot ko veselīgu un mājīgu.

Dalieties arī ar savām “glābjošajām” receptēm, spiediet “patīk” – un līdz nākamajai reizei!