Iespējami plūdi: meteorologi oktobrī sola spēcīgas lietusgāzes – detalizēta prognoze mēneša pirmajai pusei

Meteoroloģijas dienests ir publicējis provizorisku laika prognozi oktobra pirmajai pusei. Saskaņā ar sinoptiķu prognozēm dažu reģionu iedzīvotājus sagaida diezgan vēss un lietains laiks.

Eksperti norāda, ka otrā rudens mēneša sākums būs raksturīgs ar biežiem nokrišņiem. Jo īpaši lietusgāzes tiek prognozētas šādos datumos:

1. oktobris

3. oktobris

4. oktobris

8. oktobris (iespējamas stipras lietusgāzes)

12. oktobris

15. oktobris

Pārējās mēneša pirmās puses dienās gaidāms mākoņains laiks bez ievērojamiem nokrišņiem. Laika posmā no 1. līdz 15. oktobrim temperatūras režīms būs samērā stabils:

Dienas temperatūra: +11°C līdz +14°C

Nakts temperatūra: +7°C līdz +9°C.

Tomēr saskaņā ar Gismeteo portāla datiem Austrumeiropā oktobra otrajā pusē iespējama ievērojama atdzišana. Sinoptiķi neizslēdz, ka gaisa temperatūra gan naktī, gan dienā var noslīdēt zem nulles grādiem.

 

Jāatzīmē, ka jau iepriekš meteorologi ir piesaistījuši sabiedrības uzmanību ar savām prognozēm gaidāmajai ziemas sezonai, kas izraisīja ievērojamu izbrīnu iedzīvotāju vidū.

Iedzīvotājiem ieteicams sekot līdzi laika prognožu atjauninājumiem un būt gataviem iespējamām laikapstākļu izmaiņām oktobra mēnesī.

Termālais jeb meteoroloģiskais rudens sākas, kad vidējā diennakts temperatūra piecas dienas pēc kārtas ir zemāka par +15 grādiem.

Pašreizējie laikapstākļi Latvijā svārstās starp meteoroloģisko vasaru un rudeni, bet tiek prognozēts, ka līdz septembra beigām meteoroloģiskais rudens būs sācies visā valstī.

Lasi vēl: 5 skaisti sieviešu vārdi, kas kļūdaini tiek uzskatīti par nelaimi nesošiem

Kalendārais rudens ik gadu sākas 1. septembrī un ilgst līdz 30. novembrim. Savukārt solārie gadalaiki tiek noteikti, balstoties uz dienas garumu jeb saules spīdēšanas ilgumu.

Solārais rudens Latvijā parasti sākas ap 6. augustu un beidzas 5. novembrī, tāpēc astronomiskais rudens iestājas solārā rudens vidū.

Bet ko mēs sagaidīsim tieši Latvijā? 

Pārsvarā būs mākoņains, taču debesis pamazām skaidrosies. Dienas laikā temperatūra paaugstināsies līdz +17…+22 grādiem.

Pūtīs lēns austrumu un dienvidaustrumu vējš. Naktī temperatūra būs +8…+13 grādi, bet ziemeļaustrumu rajonos +4…+9 grādi, vietām zāles virspusē iespējama salna, temperatūrai nokrītot līdz 0…-1 grādam.

Rīgā naktī būs mākoņains, nokrišņi nav gaidāmi. Vējš būs lēns, un temperatūra pazemināsies līdz +11…+13 grādiem.

Tomēr tas nav viss.. Sinoptiķi pastāsta arī par nepatīkamo prognozi, kura gaidāma jau drīzumā.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment